Zupa harira • przepis • składniki • przygotowanie
Zupa w stylu marokańskim w interpretacji Karola Okrasy - niezapomniany rozgrzewający smak na chłodne dni!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY ROŚLINY STRĄCZKOWE
Soczewicę oraz ciecierzycę umieszczamy w osobnych miseczkach i przez kilka godzin moczymy w dużej ilości zimnej wody. Osączoną soczewicę gotujemy w dużej ilości wody przez około 15-20 minut, natomiast ciecierzycę przez około 80 minut. Nasiona powinny być podgotowane, a nie rozgotowane. Odcedzamy i odstawiamy na bok.
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Z pomidorów wycinamy szypułki, nacinamy skórki i wrzucamy do wrzątku na 30 sekund. Pomidory hartujemy w zimnej wodzie. Obieramy i kroimy w kostkę (1 cm x 1 cm). Seler naciowy kroimy w talarki. Czosnek siekamy. Cebulę kroimy w kostkę.
SMAŻYMY MIĘSO
Pierś kurczaka kroimy w niewielką kostkę. Doprawiamy grubo mielonym czarnym pieprzem. Polewamy połową przygotowanej oliwy i dokładnie mieszamy. Na patelnię z mocno rozgrzaną oliwą przekładamy zamarynowanego kurczaka i smażymy na jasnozłoty kolor. Dodajemy kurkumę i jeszcze chwilę podgrzewamy. Mięso wrzucamy do garnka z gorącym bulionem.
DUSIMY WARZYWA
Na tej samej patelni szklimy cebulę oraz czosnek. Doprawiamy roztartymi w moździerzu nasionami kuminu, cynamonem oraz imbirem. Chwilę smażymy razem z przecierem pomidorowym. Dodajemy pomidory (4-5 łyżek odkładamy na bok) i zalewamy około 200 ml bulionu. Dusimy przez 5-10 minut.
GOTUJEMY ZUPĘ ZE STRĄCZKAMI
Ugotowane wcześniej strączki dodajemy do garnka z bulionem i gotujemy przez około 10 minut do całkowitej miękkości. Łączymy z podduszonymi pomidorami. Do zagotowanej zupy przekładamy seler naciowy. Doprawiamy solą i skórką z wyparzonych i wyszorowanych limonek. Na samym końcu dodajemy sok wyciśnięty z limonki, resztę pomidorów oraz posiekaną kolendrę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2396 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
299,5 kcal
Tłuszcz
7,5 g
Węglowodany
30,5 g
Błonnik
23,4 g
Białko
23,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chutney śliwkowo-gruszkowe
Chutney doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs, wszelkich dań w stylu indyjskim, a także serów.

Kanapka cała wspaniała
Pyszna różnorodność smaków do przygotowania w parę chwil: szpinak, kozi ser i schab ułożone na pysznej chrupiącej bułce.

Zupa krem z dyni z kurkumą i salsą pomidorową
Zupa krem z dyni z lekko azjatyckim akcentem w postaci kurkumy, curry i sosu sojowego w połączeniu z pomidorową salsą to prawdziwa eksplozja smaków. Przekonaj się, jak proste jest jej przygotowanie dzięki termorobotowi MC Smart.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kruche ciasteczka z orzechami
Pyszne kruche ciasteczka, doskonałe jako słodka przekąska na drugie śniadanie!

Orzechowe babeczki
Pyszne kruche babeczki z chrupiącym orzechowym nadzieniem staną się hitem Twojego domu! Koniecznie wypróbuj!

Słoneczna tarta brzoskwiniowa
Kruche ciasto, kremowe, waniliowe wnętrze i soczyste brzoskwinie! Słoneczna tarta to deser, który serwujemy prosto z lodówki.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Domowe nachos
Chrupiące nachos umilą każdy seans filmowy! Zobacz, jak przygotować je w domu!

Wegańskie krokiety ze szpinakiem
Zachwycają chrupiącą panierką, a w środku kryją pyszny, kremowy farsz ze szpinaku i nerkowców! Wegańskie krokiety Kingi to idealny, roślinny obiad dla całej rodziny!

Zupa warzywna z kurczakiem i makaronem orzo
Czas na wypełnioną po brzegi warzywami pyszną zupę z makaronem orzo! Sprawdź, jak łatwo ją przygotować z pomocą termorobota MC Smart! Ciesz się doskonałym połączeniem smaków marchewki, selera, pietruszki, pora i cebuli. Nie ma na co czekać – gotuj zupę!