Ziemniaczana zapiekanka z dorszem, kapustą i marynowanymi karczochami • przepis • składniki • przygotowanie
Zdrowy i sycący pomysł na rybę. Zapiekanka z ziemniaczanego purée i delikatny dorsz to nie lada gratka dla smakoszy!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ ZIEMNIAKI
w skórkach dokładnie umyj, osusz i ugotuj lub upiecz w mundurkach.
ODSTAW DO
przestudzenia.
PRZYGOTUJ TARKĘ MOŹDZIERZ
blachę z pergaminem naczynie żaroodporne praskę do ziemniaków Karczochy i kapusta Karczochy wyjmujemy z zalewy, polewamy oliwą, posypujemy połową skórki startej z limonki.
SMAŻYMY NA PATELNI
z oliwą do mocnego zrumienienia.
PRZEKŁADAMY NA
talerz.
W GARNKU Z
oliwą szklimy czosnek pokrojony w plasterki i cebulę pokrojoną w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem.
DODAJEMY ŚWIEŻĄ KAPUSTĘ
posiekaną w kostkę, smażymy 3-4 minuty do zeszklenia.
DOPRAWIAMY SOLĄ, BIAŁYM
pieprzem oraz drugą połową skórki z limonki.
DODAJEMY POSIEKANĄ KAPUSTĘ
kiszoną wraz z sokiem i wino.
REDUKUJEMY DO ODPAROWANIA
alkoholu.
DODAJEMY MASŁO, SUSZONĄ
kolendrę w ziarnach roztartą w moździerzu, pieprz, drobno posiekaną papryczkę, mieszamy i dusimy około 5-6 minut.
DODAJEMY ŚWIEŻĄ POSIEKANĄ
kolendrę.
DORSZ UMYTE I
osuszone filety z dorsza przyprawiamy solą i pieprzem.
SKRAPIAMY OLIWĄ, POSYPUJEMY
skórką z limonki oraz czosnkiem pokrojonym w plasterki.
NA WIERZCH UKŁADAMY
kilka gałązek kolendry.
WYKŁADAMY RYBĘ NA
blaszkę wyłożoną pergaminem i polaną oliwą.
PIECZEMY 10 MINUT
w temp.
210-220°C (JEŚLI PO
delikatnym naciśnięciu mięso ryby rozdziela się na kawałki – dorsz jest upieczony).
PURÉE ZIEMNIACZANE WYSTUDZONE
ziemniaki obieramy i przeciskamy przez praskę.
MLEKO, GAŁKĘ MUSZKATOŁOWĄ,
sól oraz pieprz zagotowujemy.
DODAJEMY CZĘŚĆ ZIEMNIAKÓW
i mieszamy do całkowitego połączenia.
DODAJEMY POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ
ziemniaków, dodajemy masło i gotując mieszamy do uzyskania aksamitnej konsystencji.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem.
DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO
wykładamy kolejno kapustę, upieczonego dorsza (rozdzielamy go na mniejsze kawałki).
NA WIERZCH KŁADZIEMY
nieregularnie purée ziemniaczane i pieczemy całość 15 minut w temp.
250°C (Z FUNKCJĄ
grillowania od góry).
MIESZAMY RAZEM WSZYSTKIE
składniki sosu.
KARCZOCHY I RZODKIEWKI
pokrojone w talarki polewamy oliwą z oliwek.
WYKŁADAMY JE NA
wierzch gotowej zapiekanki.
DEKORUJEMY LISTKAMI KOLENDRY
i podajemy z sosem z czarnych oliwek.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2580,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
645,0 kcal
Tłuszcz
47,6 g
Węglowodany
46,8 g
Błonnik
14,4 g
Białko
14,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto szpinakowe à la jajka sadzone
Idealne ciasto na wiosnę i nie tylko! Przygotuj je i zaskocz bliskich tym wyglądającym jak jajka sadzone na leśnym mchu smakołykiem.

4-warstwowa zapiekanka à la quesadilla
Tortille są dobre w każdej postaci, a w formie zapiekanki są wprost rewelacyjne! Poczęstuj swoich bliskich warstwową zapiekanką z idealnym farszem. Na pewno będzie im smakowała!

Szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami
Szybka w przygotowaniu i lekka tarta. Soczyste pomidory, delikatna mozzarella, wyrazisty łosoś na kruchym cieście.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pasta mocy z bakłażanem i orzechami
Rozkoszuj się królewskim smakiem wyśmienitej pasty z bakłażanem, która objawi Ci mistyczne krainy i świat zaginionych regaliów. Poczuj moc przygody, tajemnicy i ponadczasowej opowieści!

Chrupiące ciepłe lody
Chrupiące ciepłe lody? To brzmi jak przepis na pyszny deser niezależnie od pory roku! Zobacz, jak w prosty i smakowity sposób wykorzystać płatki śniadaniowe.

Kofta z wołowiną i kaszą orkiszową
Szukasz innych pomysłów na obiad niż tradycyjne, polskie potrawy? Eksperymentuj z innymi kuchniami bez ograniczeń! Wbrew pozorom przyrządzenie zagranicznych dań nie jest niczym trudnym i poradzisz sobie z nimi nawet, jeśli nie masz dużego doświadczenia. Wypróbuj przepis na kofty i zrób wrażenie na domownikach i gościach!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sushi salad
Wypróbuj przepis Kingi na sushi salad! Dodaj ulubione składniki i rozsmakuj się w zupełnie nowej formie sushi – bez zwijania.

Czekoladowe ciasto meksykańskie
Intensywnie czekoladowe, wilgotne ciasto z mango i odrobiną papryki rodem z Meksyku! Wypróbuj przepis Pawła już dziś!

Burger z sandaczem z sosem z kaparów
Oryginalny sposób na domowe burgery. W wersji z rybą i majonezowym sosem kaparowym zaskoczą niejednego fana kanapek!