Zapiekany ser z pistacjami • przepis • składniki • przygotowanie
Doskonałe sery uwielbiają towarzystwo słodkich smaków. Połącz ser camembert i ser langres z idealnie dopasowanymi dodatkami, korzystając z przepisu Karola. To świetny pomysł na impezową przystawkę!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY SER CAMEMBERT
Z sera camembert ścinamy górną warstwę skórki. Skórkę odkładamy. W miąższ sera wkładamy 3 gałązki rozmarynu. Przekładamy ser do okrągłego pojemnika, umieszczamy na blasze do pieczenia i pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
PRZYGOTOWUJEMY SYROP
Miód łączymy na patelni z otartą skórką i wyciśniętym sokiem z ½ pomarańczy. Podgrzewamy i gotujemy, aż uzyskamy konsystencję gęstniejącego syropu. Gdy sok z pomarańczy lekko odparuje, dodajemy zimne masło i rozprowadzamy je w syropie.
PODAJEMY DANIE
Ser langres kroimy na mniejsze kawałki. Podpieczony ser camembert przekładamy na deskę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2220 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
555 kcal
Tłuszcz
35 g
Węglowodany
43,5 g
Błonnik
21,4 g
Białko
21,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Naleśniki ze szparagami
Doskonała opcja na spotkanie w gronie przyjaciół: delikatny smak szparagów otulonych lekkim ciastem naleśnikowym.

Straszne galaretki na Halloween
Idealne na Halloween, straaasznie smaczne galaretki z upiorną dekoracją. Skusisz się na taki deser?

Wielkanocny koktajl serniczkowy
A co to kryje się w zajączku z czekolady? To pyszny koktajl! W te święta wielkanocne zaskocz bliskich i podaj ten wyjątkowy napój chociażby zamiast deseru.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pasztet z indyka
Pasztet z indyka z wątróbką, aromatycznymi dodatkami i przyprawami to gwarantowany hit na specjalne okazje. Przygotuj go na Wielkanoc i ciesz się domowymi przysmakami.

Sałatka „Zielona Bogini”
Niech talerz zazieleni się na wiosnę! Sałatka „Zielona Bogini”, którą przygotujesz wg przepisu Kingi, doda lekkości Twojemu codziennemu menu. Sprawdź, jak smakuje!

Ciastka owsiane z bakaliami
Ciastka owsiane z bakaliami to świetna przekąska dla każdego, kto dba o zrównoważoną dietę. Wykonane z naturalnych składników, takich jak płatki owsiane, orzechy, suszone owoce i miód, stanowią bardziej pożywną alternatywę dla tradycyjnych słodyczy. Jak je zrobić? Przekonajcie się sami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Koktajl brzoskwiniowo-marchewkowy
Słodki owocowy napój o kremowej konsystencji i kuszącym kolorze… a do tego bomba witaminowa! Polecamy na gorące dni.

Babka śmietankowa
Babka śmietankowa to puszyste ciasto o aksamitnej i lekkiej konsystencji. Dzięki dodatkowi śmietanki jest niezwykle wilgotna, delikatna i rozpływa się w ustach. Jak zrobić taką babkę? Sprawdź nasz przepis!

Placuszki warzywne
Marchew, cukinia i brokuły to podstawa warzywnych placków według DG! Podane z jogurtem i parmezanem smakują wybornie!