Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami w stylu greckim i rozmarynem • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz prostego i szybkiego przepisu na obiad? Połącz warzywa w stylu greckim z mięsem mielonym i stwórz pyszną zapiekankę dla całej rodziny.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY MIĘSO
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso. Następnie doprawiamy je solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy na bok.
SMAŻYMY WARZYWA
Warzywa podsmażamy na tej samej patelni, tak aby lekko zmiękły, i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
PRZYGOTOWUJEMY JAJECZNO-ŚMIATANOWY SOS
Do miski wbijamy jajka i je bełtamy. Następnie dodajemy śmietanę, słodką paprykę oraz resztę soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy.
SKŁADAMY ZAPIEKANKĘ
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę warzyw, na nich równomiernie rozkładamy mięso i całość przykrywamy drugą połową warzyw. Tak przygotowaną zapiekankę zalewamy sosem jajeczno‑śmietanowym, aby pokrył wszystkie składniki.
PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Ser mozzarella ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy nim zapiekankę. Następnie na wierzchu układamy świeży rozmaryn i całość zapiekamy przez ok. 45 minut, aż ser się delikatnie zarumieni.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2581,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
645,3 kcal
Tłuszcz
45,2 g
Węglowodany
19,1 g
Błonnik
5,1 g
Białko
37,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pasta warzywna na kanapki
Szukasz pomysłu na lekkie kanapki pełne smaku? Kanapki z pastą warzywną z zielonego groszku, bobu i mięty to doskonała propozycja na śniadanie, lunch czy przekąskę w ciągu dnia. Delikatna słodycz groszku i bobu, przełamana orzeźwiającą nutą mięty, tworzy wyjątkowe połączenie, którego koniecznie musisz spróbować!

Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
Włoską kuchnię cechuje prostota i miłość do dobrych, naturalnych składników. Nie dziwi zatem, że korzystają z wszystkiego, co dała matka natura (np. z grzybów) i wykorzystują je do przyrządzania wyśmienitych past oraz pierożków. Przygotowaliśmy dla Was przepis na ravioli z grzybami, który przeniesie Cię swoim smakiem do beztroskich lasów Italii. Zapraszamy do lektury!

Ciasto lion
Ciasto lion to wyjątkowy deser inspirowany popularnym batonikiem, który łączy w sobie wyrazisty smak kajmaku, delikatną śmietankę i moc orzechów. To idealna propozycja dla miłośników słodkości, którzy szukają czegoś więcej niż tradycyjne ciasto. Chcesz zachwycić gości nietuzinkowym ciastem bez pieczenia? Przygotuj ciasto lion według naszego przepisu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wytrawne cruffiny z serem gorgonzola z mascarpone i pistacjami
Co wyjdzie z połączenia muffinek i croissantów? Cruffiny, które podbiją Wasze podniebienia. Szczególnie w wytrawnej formie, nadziane serem gorgonzola z mascarpone i pistacjami. Doskonale się nadają na przyjęcie czy jako przekąska na wieczór filmowy.

Wegeburgery z orientalnym sosem śliwkowym
Znudziły Ci się klasyczne burgery? Pora na odrobinę szaleństwa na talerzu i to w roślinnej wersji!

Pierś z kurczaka z piekarnika w sosie – najczęstsze pytania adeptów sztuki kulinarnej
Pomysł na kurczaka w królewskim stylu - soczyste, drobiowe piersi w sosie borowikowo-serowym oraz złociste ziemniaki.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto z wiśniami i kruszonką migdałową – przepis
Puszyste ciasto, lekko kwaśne wiśnie i słodka kruszonka migdałowa to połączenie doskonałe dla każdego fana słodkości!

Proteinowe bajgle bez laktozy
Puszyste bajgle, które – dzięki dodatkowi serka wiejskiego – kryją w sobie więcej białka niż zwykle. Poświęć chwilę i ciesz się świeżym, domowym i zachwycającym smakiem pieczywem.

Wegańska fajita z pieczarek portobello i papryki
Fajitas w wersji wegańskiej? Wypróbuj przepis Kingi i zasmakuj w nowej, aromatycznej wersji tego meksykańskiego dania!