Wilgotny biszkopt z olejem • przepis • składniki • przygotowanie
Puszysty i wilgotny biszkopt z dodatkiem oleju – zapewniamy, że zawsze wyrasta! Przygotuj go i zadbaj, aby każdy Twój kolejny tort był idealny!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Dno tortownicy smarujemy odrobiną masła i układamy na nim wycięte z papieru do pieczenia koło. Białka oddzielamy od żółtek. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy do miski przez sitko o drobnych oczkach.
UBIJAMY BIAŁKA
Do pojemnika miksującego wkładamy nasadkę mieszającą (tzw. motylek) i wlewamy białka. Następnie wsypujemy cukier i całość ubijamy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 6 minut / prędkość 4.
ŁĄCZYMY BIAŁKA Z ŻÓŁTKAMI
Do ubitych białek, z włączonym programemgotowanie wg własnych ustawień / czas 40 sekund / prędkość 2, przez otwór w pokrywie termorobota stopniowo dodajemy żółtka.
ŁĄCZYMY JAJKA Z SUCHYMI SKŁADNIKAMI
Do jajek dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 20 sekund / prędkość 2.Następnie prędkość zwiększamy do 3 i mieszamy składniki przez kolejne 10 sekund.
DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI
Przez otwór w pokrywie wlewamy olej i wodę i mieszamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 20 sekund / prędkość 2. Następnie z termorobota wyjmujemy nasadkę mieszającą.
PIECZEMY BISZKOPT
Gotowe ciasto za pomocą szpatułki przekładamy do wcześniej przygotowanej tortownicy i pieczemy przez ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 170°C.
STUDZIMY BISZKOPT
Upieczony biszkopt studzimy przez ok. 15 minut z uchylonymi drzwiczkami piekarnika. Następnie wyjmujemy i studzimy przez kolejne 40 minut. Wystudzone ciasto wyjmujemy z tortownicy i odwracamy do góry dnem na kawałek papieru do pieczenia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2607,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
162,9 kcal
Tłuszcz
5,2 g
Węglowodany
24,2 g
Błonnik
0,4 g
Białko
4,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z grillowanych owoców
Szukasz przepisu na lekki i pyszny deser, w sam raz na lato? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego na sałatkę z grillowanych owoców!

Łosoś i jajka pieczone w chlebie
To danie robi wrażenie! Chlebowa zapiekanka z jajkami i delikatną rybą zachwyci smakiem każdego, kto jej spróbuje. Pycha!

Krewetki w soli kokosowej z pomarańczowym dipem
Oryginalny pomysł nie tylko na wystawne przyjęcie: krewetki w panierce z wiórków kokosowych podane z dipem z pomarańczy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Odchudzony kotlet schabowy na dwa sposoby z mizerią
Kotlet schabowy w chrupiącej panierce, smażony lub pieczony, z dodatkiem mizerii pachnącej koperkiem. A wszystko to w wersji odchudzonej, bo od Kingi Paruzel!

Zupa miso z tofu i wędzonym pstrągiem
Kuchnia Japonii to Twoje smaki? Koniecznie spróbuj więc zupy miso z tofu i wędzonym pstrągiem – wg przepisu Karola przygotujesz ją prosto i szybko!

Kapusta z grochem
Kapusta? Tylko z grochem! To klasyczne połączenie znane z wieczerzy wigilijnych, które dzięki termorobotowi MC Smart przygotujesz już w 10 minut.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Lody domowe w dwóch smakach
Poznaj przepis na lody z ciasteczkami „Neo”, a także z masłem orzechowym! A Paweł Małecki wraz ze swoim gościem pokaże Ci, jak zmrozić lody w 12 minut!

Babka piernikowa
Czujecie już aromat piernika, miodu i powideł śliwkowych? To teraz czas na to, żebyście poznali łatwy przepis na babkę piernikową. Sprawdźcie sami, jakie to pyszne i proste!

Grillowane szaszłyki z klopsików z serem halloumi
Pyszne szaszłyki z delikatnymi klopsikami, serem halloumi i warzywami. To świetny pomysł na grilla lub na lekki obiad z patelni grillowej.