Wegańskie pączki z kremem czekoladowym • przepis • składniki • przygotowanie
Bardzo delikatne, puszyste i pyszne: takie są wegańskie pączki wg przepisu Kingi. Spróbuj raz, a będziesz przyrządzać je równie chętnie jak klasyczne!

Czas przygotowania
155 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
W wysokiej misce łączymy lekko podgrzane, ciepłe mleczko kokosowe (ważne, aby mleko nie było gorące, gdyż wtedy drożdże nie zaczną pracować), 1 łyżkę mąki, drożdże i 1 łyżkę cukru. Całość mieszamy, z wierzchu oprószamy mąką i odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Czekamy, aż drożdże zaczną pracować.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PĄCZKI
Masło orzechowe roztapiamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
FORMUJEMY PĄCZKI
Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na stolnicę lub blat oprószony mąką i ponownie wyrabiamy.
SMAŻYMY PĄCZKI
W rondelku mocno rozgrzewamy olej rzepakowy. Wyrośnięte pączki smażymy partiami na złoty kolor ok. 3-4 minut z każdej strony. Usmażone pączki wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Pączki studzimy na kratce.
PRZYGOTOWUJEMY KREM Z TOFU
Odciśnięte tofu łączymy z mleczkiem kokosowym, syropem klonowym i solą w naczyniu blendera, a następnie miksujemy na gładki, jednolity krem. Dodajemy czekoladę roztopioną w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Dokładnie mieszamy.
NADZIEWAMY I DEKORUJEMY PĄCZKI
Wystudzone pączki nadziewamy kremem czekoladowym. Połowę pączków polewamy rozpuszczonym lukrem, a drugą połowę oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sitko. Na pączkach z lukrem układamy suszone róże.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6317,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
394,9 kcal
Tłuszcz
23,9 g
Węglowodany
47,9 g
Błonnik
0,6 g
Białko
7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa umami z makaronem ryżowym i warzywami
Czas na pożywny i wyrazisty w smaku, a do tego łatwy do przygotowania posiłek. Dzięki Kindze poznacie wyśmienity przepis w stylu azjatyckim na zupę umami z makaronem ryżowym i warzywami! Sprawdźcie, jakie to proste. A smaczne jak u mami!

Naleśniki z pstrągiem i gruszką
Zobacz, jak przygotować naleśniki z dodatkiem gruszki i wędzonego pstrąga. Smakują wyśmienicie!

Sos barbecue - przepis na domowy sos
Sos barbecue to doskonały dodatek do dań z grilla, mięs i kanapek. Przygotuj go w wersji domowej, wykorzystując sekretny składnik i przepis Karola Okrasy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tarta szpinakowo-szczawiowa z truskawkami
Paweł Małecki najlepiej wie, jak połączyć szpinak, szczaw i truskawki. Wypróbuj jego przepis na tartę!

Muffinki jednorożce
Puszyste ciasto, śmietankowy krem i… kształt jednorożca! Muffinki według przepisu Pawła przypadną do gustu każdej małej księżniczce, która kocha słodkości.

Aromatyczna konfitura pomarańczowa
Pyszna konfitura o intensywnym, cytrusowym zapachu. Dodaj ją do ulubionego deseru lub herbaty i ciesz się smakiem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Aromatyczna babka z suszonymi owocami
Przygotuj babkę z suszonymi owocami i orzechami, doprawioną aromatycznymi przyprawami – kardamonem, kolendrą i cynamonem!

Smashburger
Smashburger to kwintesencja amerykańskiego fast foodu. Sekret tego klasycznego burgera tkwi w technice smażenia i smaku uzyskanego w ten sposób mięsa. Jak zrobić domowego smashburgera, który nie będzie odstawał od tego przygotowywanego w amerykańskich dinerach? Sprawdź nasz przepis!

Kaszotto z kurczakiem i jarmużem
Czy kaszotto jest równie smaczne jak risotto? Kinga udowadnia, że tak!