Tarta szpinakowo-borówkowa • przepis • składniki • przygotowanie
Niezwykłe połączenie szpinaku i borówek! Spróbuj nietypowego zielonego ciasta z owocami!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE
blender sitko formę o średnicy 22 cm piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C (termoobieg) Ciasto szpinakowe Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodajemy olej, roztopione i wystudzone masło, pulpę szpinakową, sok z cytryny, mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia. Foremkę smarujemy masłem, oprószamy mąką, przekładamy do niej ciasto i pieczemy 16-20 minut w temperaturze 170°C (termoobieg). Upieczone ciasto od razu wyjmujemy z foremki i układamy na papierze do pieczenia spodem do góry, studzimy. Żel Żelatynę namaczamy w 30 ml wody. Odstawiamy. W rondelku zagotowujemy 200 ml wody z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy napęczniałą żelatynę, dokładnie mieszamy. Dodajemy sok z cytryny. Studzimy. Biszkopt kroimy wzdłuż na pół. Spód smarujemy konfiturą truskawkową, przykrywamy górą i ponownie smarujemy konfiturą. Borówki skrapiamy chłodnym żelem i układamy na biszkopcie. Żelujemy (np. pędzlem) ponownie owoce oraz cały torcik i odstawiamy na godzinę do lodówki. Dekorujemy listkami mięty.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3122,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
390,3 kcal
Tłuszcz
16,2 g
Węglowodany
55,0 g
Błonnik
7,3 g
Białko
7,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Konfitura truskawkowo-porzeczkowa
Klasyczny pomysł na pyszny dżem, który nawet w te chłodniejsze dni przypomni o najbardziej wyczekiwanych smakach lata.

Pierś kaczki z glazurowanymi śliwkami i czekoladą
Mięso z owocami i... czekoladą? Tak! Odkryj oryginalny przepis na kaczkę i zaskocz smakiem swoich gości.

Krem z botwinki
Pyszna i sycąca alternatywa dla klasycznej zupy. Możecie ją przyrządzić już teraz, dzięki pełnemu świeżych warzyw przepisowi Kingi!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bagietki czosnkowe
Czy jest coś bardziej kuszącego niż aromatyczna, chrupiąca bagietka czosnkowa, która pachnie świeżo upieczonym pieczywem i ziołami? To prosta przekąska, która potrafi skraść serce już od pierwszego kęsa. Zrób ją razem z nami!

Murzin wielkanocny
Wielkanoc w regionalnym stylu? Przygotuj potrawę popularną na Śląsku Cieszyńskim: murzina z farszem z najlepszej wędliny i kiełbasy! Niech te święta smakują wyjątkowo.

Wieniec z Frankfurtu
Słynne ciasto prosto z niemieckiego Frankfurtu zawitało też w Kuchni Lidla. Biszkoptowe, kremowe i sycące – po prostu pyszne!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tajskie szaszłyki z indyka
Idealne zarówno w sezonie grillowym, jak i poza nim! Szaszłyki z indyka z aromatyczną nutą tajskich przypraw! Spróbuj koniecznie!

Pikantne polędwiczki z zapiekanką z cykorii z serem fontina i mozzarellą
Włoski ser fontina posłuży do przygotowania zapiekanki idealnie pasującej do grillowanych polędwiczek.

Gnocchi z pesto z rukoli
Kluseczki gnocchi w stylu włoskim, podane z pysznym pesto z rukoli według pomysłu Okrasy – koniecznie spróbuj!