Wegański strudel z grzybami na sałatce • przepis • składniki • przygotowanie
Gdy ten niesamowity wypiek zagości na Waszym świątecznym stole, wszyscy docenią Twój kunszt kulinarny. Zaskocz domowników i gości doskonałą mieszanką wegańskich smaków i aromatów zawartych w pysznym cieście, nadzieniu, sałatce i dressingu!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Wszystkie składniki ciasta na strudel mieszamy ze sobą, ciasto wyrabiamy za pomocą robota kuchennego przez co najmniej 5 minut. Następnie wyjmujemy ciasto z miski i uderzamy nim o blat. Potem rozciągamy je i ponownie zagniatamy. Powtarzamy cały proces, aż ciasto uzyska gładką, delikatną konsystencję. Następnie odstawiamy ciasto na 30 minut, żeby nabrało elastyczności.
PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Kroimy grzyby na średniej wielkości kawałki i wrzucamy je na rozgrzany na patelni olej. Smażymy przez około 10-15 minut, do momentu, aż większość wody z grzybów odparuje. W tym czasie obieramy i drobno siekamy cebulę i czosnek. Dodajemy na patelnię razem ze świeżo oberwanymi z gałązek listkami tymianku i smażymy aż do zeszklenia. Doprawiamy całość solą, pieprzem i cukrem, na koniec dolewamy ocet balsamiczny. Nadzienie odstawiamy do ostygnięcia, a następnie mieszamy z bułką tartą.
PRZYGOTOWUJEMY I PIECZEMY STRUDEL
Rozgrzewamy piekarnik z funkcją termoobiegu do temperatury 200°C. Ponownie zagniatamy ciasto na strudel i wałkujemy je na posypanej mąką powierzchni. Ostrożnie rozciągamy ciasto rękami, aż będzie cienkie jak opłatek. Rozprowadzamy na nim nadzienie grzybowe, następnie ciasto zwijamy wzdłuż jak roladę. Górną krawędź smarujemy mlekiem sojowym lub wodą, żeby ciasto łatwiej się kleiło. Zawijamy końce strudla i przekładamy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch strudla smarujemy mlekiem sojowym, żeby po upieczeniu nabrał ładnego połysku. Pieczemy przez 30-40 minut.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
W międzyczasie myjemy liście sałat, a następnie osuszamy. Potem szatkujemy drobno czerwoną kapustę, a pomidorki daktylowe myjemy i przekrawamy na pół. Grubo siekamy orzechy włoskie i przekładamy do miski wraz z pozostałymi składnikami sałatki.
PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Drobno siekamy orzechy włoskie, szczypiorek, papryczkę chili i szalotkę. Wszystko przekładamy do miseczki, a następnie dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie łączymy. Mieszamy sałatkę z dressingiem bezpośrednio przed podaniem.
PODAJEMY STRUDEL
Wyjmujemy strudel z piekarnika i odstawiamy go na 15 minut, by ostygł. Gotowy strudel podajemy na dużym półmisku lub bezpośrednio na talerzach.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4079,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1019,9 kcal
Tłuszcz
65,9 g
Węglowodany
79,5 g
Błonnik
13,1 g
Białko
27,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sycylijskie cannoli nadziewane kremem z serka ricotta o smaku limonki
Wybierz się w kulinarną podróż po smakach inspirowanych Włochami i spróbuj chrupiących cannoli z aksamitnym, orzeźwiającym kremem.

Tagliata z indyka z rukolą
Spróbuj innej wersji klasycznej sałatki w stylu włoskim – z rukolą, grillowaną piersią indyka i sosem na bazie suszonych pomidorów!

Klopsiki z ciecierzycy w wegańskim sosie à la pieczeniowym
Pyszne klopsiki z ciecierzycy podane w aromatycznym sosie warzywnym à la pieczeniowy. To wyjątkowe danie na obiad dla całej rodziny, które świetnie się sprawdzi podane z ulubionymi dodatkami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto z orzechami pekan
Wejdź na Kuchnię Lidla i wypróbuj przepis na pyszne ciasto z orzechami pekan. To pyszny pomysł na popołudniowy deser.

Zapiekane kotleciki z serem i szynką szwarcwaldzką
Przekonaj się, jak można zmienić „zwykłe mielone” w wyrafinowane danie. Zainspiruj się pomysłem Kuchni Lidla!

Sernik dyniowy na korzennym spodzie
Pyszny sernik na korzennym spodzie - rozkosz dla podniebienia w jesienne dni!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Rogaliki krucho-drożdżowe z jabłkami
Chrupiące, kruche rogaliki z doskonałym nadzieniem z karmelizowanych jabłek - doskonały deser na jesień!

Truskawkowo-malinowe tiramisu
Pyszny deser na co dzień i od święta - tirmisu w wersji truskawkowo-malinowej!

Schab na chlebie zapiekany pod beszamelem
Chleb, beszamel - schab upieczony w takim towarzystwie, zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.