Maślane rogaliki • przepis • składniki • przygotowanie
Sięgnij po przepis Pawła na maślane rogaliki i ciesz się prostotą domowych wypieków. Smakują i pachną wybornie!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 9
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYRABIAMY I UGNIATAMY CIASTO
Dodajemy resztę mleka, żółtka jajek i sól. Laskę wanilii przecinamy na pół. Tępą stroną noża wyjmujemy nasiona i dodajemy do miski. Ciasto dokładnie mieszamy i wyrabiamy za pomocą robota. W garnku roztapiamy masło i dodajemy je do ciasta.
ZWIJAMY ROGALIKI
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką, tworząc pasek o szerokości ok. 30 cm. W razie potrzeby podsypujemy mąką z obu stron. Ciasto kroimy w trójkąty o 10-centymetrowej podstawie, uzyskując ok. 9 podłużnych trójkątów.
PIECZEMY ROGALIKI
Rogale układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy białkiem, posypujemy ziarnami i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3380,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
375,6 kcal
Tłuszcz
13,4 g
Węglowodany
53,1 g
Błonnik
11 g
Białko
11 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Proste wegańskie brownie z malinami
Niezwykle prosty przepis na w pełni wegańskie brownie z malinami! Spróbuj, a zostanie ono Twoim ulubionym brownie!

Ziołowa lemoniada
Doskonałe połączenie cytryn i ziół zagwarantuje Ci pyszne orzeźwienie w najbardziej upalny dzień!

Wegańskie i bezglutenowe ciasteczka kokosowo-pomarańczowe
Delikatny smak pomarańczy zamknięty w kruchych, wegańskich ciasteczkach bez glutenu przypomina o świętach i doskonale komponuje się ze słodyczą banana. Upiecz je i podziel się z bliskimi!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kołocz śląski
Kołocz to tradycyjna propozycja prosto ze Śląska. Podczas uroczystości weselnych symbolizuje obfitość. W Twojej kuchni z pewnością będzie obfitością smaku i radości, którą niesie ze sobą jedzenie tego pysznego ciasta!

Łopatka z suszonymi pomidorami
Doskonały plan na posiłek w gronie rodziny – krucha rolada z łopatki wypełniona farszem z suszonych pomidorów i szpinaku.

Zraz wieprzowy na dziko z młodą kapustą i ziemniakami purée
Zainspiruj się kuchnią staropolską i przygotuj schab z młodą kapustą według propozycji Grzegorza Russaka.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wieprzowina z warzywami z woka
Inspirowany Azją pomysł na obiad, przygotowany z ryżu jaśminowego, kruchej wieprzowiny, warzyw oraz kiełków fasoli mung.

Sałatka z białą fasolą
Biała fasola to pełne witamin i wartości odżywczych warzywo. Wystarczy odrobina dodatków, by stworzyć pyszną i lekką sałatkę.

Słonecznikowiec
Słonecznikowiec to wyjątkowe ciasto, które łączy w sobie intensywny smak kakao, delikatność kremu kawowego i słodycz kajmaku. Chrupiące nasiona słonecznika dodają mu niepowtarzalnego charakteru i tekstury. Jak zrobić to pyszne ciasto? Przekonajcie się sami!