Tort kanapkowy z pastą jajeczną • przepis • składniki • przygotowanie
Świetny pomysł na śniadanie – tort kanapkowy z pastą jajeczną i łososiową z dodatkiem rzeżuchy i szczypiorku. Wygląda efektownie, a smakuje jeszcze lepiej!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ JAJECZNĄ
Jajka kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Szczypiorek drobno siekamy. Dodajemy rzeżuchę. Do miski dajemy musztardę, majonez, serek śmietankowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ ŁOSOSIOWĄ
Łososia wędzonego kroimy w drobną kostkę. Kolendrę i koperek drobno siekamy. Razem z łososiem wrzucamy do miski. Doprawiamy sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Dodajemy majonez, serek śmietankowy. Dorzucamy kapary. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
SKŁADAMY TORT
Chleb tostowy obkrawamy ze skórki. Na paterze 4 kromki chleba układamy w kwadrat. Smarujemy je grubą warstwą pasty jajecznej. Układamy kolejne 4 kromki chleba i smarujemy grubą warstwą pasty łososiowej. Powtarzamy czynności – nakładamy pastę jajeczną i łososiową.
DEKORUJEMY TORT KANAPKOWY
W miseczce łączymy serek śmietankowy, sól, pieprz, sok wyciśnięty z połowy cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Torcik smarujemy z wierzchu i po bokach. Wierzch dekorujemy rzeżuchą, pomidorkami koktajlowymi poprzekrawanymi na pół, rzodkiewkami pokrojonymi na cząstki i zielonym ogórkiem pokrojonym w słupki. Posiekanym szczypiorkiem obkładamy boki tortu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2970,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
495,0 kcal
Tłuszcz
30,1 g
Węglowodany
36,2 g
Błonnik
20,8 g
Białko
20,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sorbet z zielonej herbaty i limonki
Aromat zielonej herbaty w postaci pysznego, orzeźwiającego deseru, który łączy słodycz mango z kwaśnym smakiem limonki.

Tarta czekoladowa z truskawkami
Spodziewasz się gości? Przygotuj słodką francuską tartę! Połączenie czekolady i truskawek z pewnością im zasmakuje.

Babeczki ze śliwkami bez cukru
Miękkie i wilgotne babeczki bez dodatku cukru, słodzone erytrytolem, z kawałkami śliwek i nutą cynamonu, to zdrowa przekąska – idealna do kawy lub herbaty.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańskie kotleciki z bobu z purée z kalafiora
Zielony i prosty obiad dla wielbicieli wegańskich przepisów? Spróbuj roślinnych kotlecików z bobu, podaj je z purée z kalafiora i skrop aromatycznym ziołowym sosem chimichurri! Pycha!

Jadalne prezenty: Jabłka w karmelu
Przygotuj deser inspirowany świątecznymi jarmarkami: jabłka w karmelowej polewie! Własnoręcznie wykonany prezent doceni każdy fan słodkości.

Biszkopt z brzoskwiniami i limonkowym skyrem
Delikatny biszkopt z limonkowym kremem i brzoskwiniami – to ciasto idealne na każdą okazję!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kanapka z gofrów
Zupełnie inna odsłona gofrów. Tym razem Kinga przygotowała je na słono, z pysznym serem Carré de l'Est, wędzonym boczkiem i smażonymi pieczarkami. Koniecznie wypróbuj ten wyjątkowy przepis!

Tarta z kremem chałwowym
Kruche ciasto wypełnione jogurtem greckim, chałwą, miodem i pistacjami, to smak, który Cię urzeknie. Jesteś miłośnikiem chałwy? Koniecznie wypróbuj to połączenie!

Zielony sok z kapusty i owoców
Detoks lub po prostu coś naprawdę naładowanego dobrą energią! Przygotuj ten kapuściano-owocowy sok i spróbuj niezwykłego połączenia białej kapusty i owoców!