Tort jeżynowy z czerwoną porzeczką • przepis • składniki • przygotowanie
Czekoladowy biszkopt i mus z owoców to połączenie, dla którego warto przygotować tort z przepisu Pawła! Tak udekorowane dzieło ozdobi każdy stół, bez względu na okazję.

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY NAKROPKĘ
Wodę zagotowujemy w rondelku z nasionkami laski wanilii i cukrem. Opcjonalnie: do przygotowania nakropki możemy wykorzystać również likier owocowy lub sok wyciśnięty z cytryny, by zintensyfikować jej smak.
UKŁADAMY PIERWSZĄ WARSTWĘ TORTU
Biszkopt (wg przepisu naTORT „CZEKOLADOWY SEN”) przekrawamy na pół tak, by podzielić go na 2 osobne blaty.
PRZYGOTOWUJEMY MUS OWOCOWY
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy w misce z serkiem mascarpone. Mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Zmiksowane i przetarte przez sitko jeżyny łączymy ze zmiksowanymi i przetartymi przez sitko porzeczkami. Dodajemy cukier puder. Mieszamy.
SKŁADAMY KOLEJNE WARSTWY TORTU
Połowę musu przelewamy do formy na warstwę konfitur. Mus przykrywamy biszkoptowym blatem, który nasączamy nakropką (rozprowadzamy ją za pomocą pędzelka). Na biszkopt przelewamy drugą połowę musu z owoców. Mus wygładzamy z wierzchu za pomocą łopatki silikonowej.
PORCJUJEMY I DEKORUJEMY TORT
Zestalony tort wyjmujemy z formy i przekładamy na paterę. Kroimy na kawałki za pomocą ostrego noża, który za każdym razem opłukujemy w wodzie i wycieramy za pomocą ręcznika papierowego.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3027,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
378,4 kcal
Tłuszcz
19,9 g
Węglowodany
46,7 g
Błonnik
2,7 g
Białko
5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Nuggetsy z kurczaka
Domowe nuggetsy z kurczaka? To świetny sposób na dobry i jakościowy obiad, który swoim smakiem nie odbiega od gotowych dań z restauracji typu fast food, ale jego jakość jest znacznie lepsza. Chcesz wiedzieć, jak przyrządzić chrupiące nuggetsy z kurczaka, które zachwycą wszystkich domowników? Poznaj nasz sposób na te soczyste kawałki mięsa w chrupiącej panierce!

Monoporcje – malinowe serniczki na zimno z żywymi kwiatami
Serniczki o smaku malinowym podane w niezwykłej formie, czyli monoporcje. Dzięki umieszczonym w galaretce kwiatom i świeżym owocom będą pięknym deserem na wiosnę!

Krewetki w sosie pachnącym Indiami z ryżem basmati
Gdy ją przygotujesz, zobaczysz, że ta aromatyczna potrawa pobudzi Twoje zmysły równie mocno jak podróż do Indii.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa z czosnku niedźwiedziego, wędzonych żeberek i młodej kapusty
Czosnek niedźwiedzi, wędzone żeberka i młoda kapusta. Ta pyszna kompozycja Karola Okrasy doskonale smakuje w letnie dni.

Śmietanowiec z galaretką
Szukasz przepisu na ciasto bez pieczenia? Wypróbuj pyszny śmietanowiec Pawła, w którym zatopione są kostki malinowej galaretki.

Sałatka jarzynowa tradycyjna
Oto klasyk nad klasykami! Sałatka jarzynowa często gości na polskich stołach, szczególnie podczas świąt i rodzinnych spotkań. Jej bogaty smak i różnorodność składników sprawiają, że rozsmakowują się w niej kolejne pokolenia. Przygotuj z nami tę pyszną sałatkę!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Nadziewana papryka w sosie pomidorowym
Aromatyczna pieczona papryka wypełniona mięsnym farszem i polana gęstym sosem. Doskonała na obiad lub przyjęcie!

Jajka en cocotte z kozim serem
Jajka en cocotte. Spróbuj tego prostego w przygotowaniu dania! Aromat wędzonego boczku w połączeniu z jajkami, cebulą i serem kozim daje doskonały efekt i cieszy każde podniebienie. Nie czekaj, sprawdź przepis!

Sałatka z pełnoziarnistym makaronem i wędzonym łososiem
Pomysł na pożywny i pyszny obiad? Wypróbuj przepis Kingi na makaronową sałatkę z fasolką, szpinakiem i wędzonym na gorąco łososiem, polaną kaparowym dressingiem.