Kokosowe curry z krewetkami • przepis • składniki • przygotowanie
Curry to szybkie w przygotowaniu i rozgrzewające danie! Podane z ryżem smakuje doskonale.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
BLANSZUJEMY BROKUŁY
Krewetki płuczemy w zimnej wodzie i pozostawiamy do rozmrożenia. Brokuły oczyszczamy i dzielimy na małe różyczki. Blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 1-2 minuty, odlewamy, przelewamy zimną wodą i osączamy.
PODSMAŻAMY WARZYWA
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Curry i liście laurowe podsmażamy na gorącym oleju przez 1 minutę. Dodajemy cebulę, czosnek oraz wiórki kokosowe i smażymy przez 1 minutę do zeszklenia. Dolewamy mleczko kokosowe i bulion. Doprawiamy solą i pieprzem. Curry redukujemy przez 10 minut. Krewetki osuszamy, doprawiamy solą i sokiem z cytryny.
DODAJEMY KREWETKI I BROKUŁY DO CURRY
Do sosu dodajemy krewetki oraz różyczki brokułów i całość podgrzewamy przez 3-5 minut. Liście laurowe wyjmujemy. Curry podajemy z ryżem jaśminowym lub basmati.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1714,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
428,6 kcal
Tłuszcz
27,4 g
Węglowodany
26,9 g
Błonnik
26,6 g
Białko
26,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

3 dania fit! Śniadanie, obiad, deser
Na śniadanie tosty, na obiad makaron razowy z pesto, a na deser ciasto bez tłuszczu! Sprawdź fitprzepisy!

Zapiekanka z makaronem i kabanosami
Ugotowany makaron w połączeniu z warzywami i kabanosami staje się wyśmienitą zapiekanką! Oczywiście z dużą ilością sera!

Ryż zapiekany z jabłkami i bezą
Zobacz, jak przygotować ryż zapiekany z mleczkiem kokosowym, karmelizowanymi jabłkami i wegańską bezą!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Orientalny deser ryżowo-kokosowy z mango
Wyśmienity deser inspirowany smakami Azji! Ryż, mango i kokos gwarantują niezapomniane doznania. Musisz go spróbować!

Tarta dyniowa z karmelizowanymi gruszkami
Tarta dyniowa z karmelizowanymi gruszkami, czyli tarta, która pachnie i smakuje jesienią. Skorzystaj z tego przepisu, aby rozkoszować się kruchym ciastem, kremowym nadzieniem i słodkimi owocami.

Raita z ogórków i bakłażana
Poznaj przepis na dipy, które doskonale smakują zarówno z mięsem, jak i warzywami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kotlety rybne ze szczypiorkiem
Pyszne i delikatne kotleciki uformowane z mięsa mielonego z ryby. Najlepiej smakują z dipem śmietanowym i szczypiorkiem.

Placuszki z cukinii z serem halloumi MCS
Ciepły obiad czy zimna przekąska. Placuszki z cukinii z serem halloumi to pyszna letnia propozycja, pełna świeżego smaku.

Wegańskie tacos z szarpanymi boczniakami i surówką
Szarpane boczniaki to fantastyczna, roślinna alternatywa dla tradycyjnego pulled pork. Wypróbuj przepis Kingi na tacos ze świetną surówką z kapusty kiszonej