Terrina serowa • przepis • składniki • przygotowanie
Serowa terrina to niezwykła kompozycja smakowa, która zachwyci miłośników sera. Wypróbuj koniecznie!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ORZECHY I PAPRYKĘ
Na suchej patelni prażymy orzechy pinii na złotobrązowy kolor. Następnie zdejmujemy je i studzimy. Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na gorącej oliwie przez 2 minuty, cały czas mieszając. Dolewamy ocet i gotujemy na wolnym ogniu przez 2 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem i również studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY KREM Z SERKA I BAZYLII
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Listki bazylii obrywamy i miksujemy z 3 łyżkami serka twarogowego. Żelatynę rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy krem z bazylii, a następnie masę mieszamy z pozostałym serkiem twarogowym. Dodajemy orzeszki pinii i paprykę – mieszamy, doprawiając solą i pieprzem.
UKŁADAMY WARSTWY
Plastry sera pozbawiamy skórki. Do formy wyłożonej folią spożywczą wkładamy ¼ plastrów, smarujemy je ⅓ kremu serowego. Pozostałe plastry sera i krem układamy warstwami tak, aby ostatnią warstwę stanowiły plastry sera. Wkładamy co najmniej na 2 godziny do lodówki do momentu stężenia. Po tym czasie wyjmujemy z formy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1252,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
208,7 kcal
Tłuszcz
13,8 g
Węglowodany
6,7 g
Błonnik
15,2 g
Białko
15,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Lodowe kanapki dla dzieci
Słodkie, zdrowe, chłodzące – lodowe kanapki według przepisu Kingi to sprawdzone, domowe składniki i szansa na poskromienie dziecięcych apetytów.

Sałatka pieczarkowa – przepis
Sałatka z pieczarkami to doskonały sposób na urozmaicenie codziennej diety i na wprowadzenie do niej niecodziennych składników. W tym artykule zdradzimy Ci przepis na genialną sałatkę z pieczarkami, która jest równie dobra co klasyczna, świąteczna sałatka jarzynowa. Połączenie jędrnych pieczarek z kukurydzą, fasolą, jajkiem i sosem majonezowo-musztardowym to prawdziwa poezja smaków.

Lody truskawkowe z bazylią
Niebanalne połączenie słodkiego smaku soczystych truskawek oraz aromatycznej bazylii w postaci pysznych lodowych kulek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegański twarożek z ziołami
Niech wielkanocny stół zapełni się roślinnymi potrawami! Przygotuj wegański twarożek według przepisu Kingi i ciesz się jego prawdziwie wiosennym smakiem.

Jabłka w cieście
Szybki pomysł na deser. Pokrój jabłka w plastry, zanurz w cieście, usmaż i udekoruj cukrem pudrem i konfiturą. Gotowe!

Klasyczna zupa ogórkowa
Tak smaczna jak u mamy i przygotowana z kilku prostych składników! Klasyczna zupa ogórkowa Karola przypomni Wam smaki dzieciństwa i sprawdzi się w roli szybkiego obiadu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chatka Puchatka — ciasto bez pieczenia
Chatka Puchatka, znana również jako Chatka Baby Jagi, to kultowe ciasto bez pieczenia, które było niezwykle popularne w czasach PRL-u. Ciasto zachwyca swoim pysznym smakiem, prostotą przygotowania oraz charakterystycznym kształtem przypominającym domek. Jak je zrobić? Przekonajcie się sami!

Pizza bianca z kurkami
Wykorzystaj sezon na kurki i przygotuj wyśmienitą, białą pizzę z sosem śmietanowym według przepisu Karola Okrasy!

Różowy makaron z burakami
Wyjątkowy, różowy i domowy makaron z dodatkiem aromatycznych buraków w sosie maślano-miodowym to danie, które naprawdę zachwyca. Przekonaj się, jakie jest smaczne!