Tarta czekoladowa z truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie
Spodziewasz się gości? Przygotuj słodką francuską tartę! Połączenie czekolady i truskawek z pewnością im zasmakuje.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
CIASTKA KRUSZYMY, PRZEKŁADAMY
do blendera, dodajemy 1 łyżkę cukru, roztopione masło - całość miksujemy.
MASĄ WYLEPIAMY DNO
oraz brzegi formy do tarty o średnicy około 25 cm i pieczemy w temp.
180°C PRZEZ OKOŁO
10 minut.
DO RONDELKA WLEWAMY
300 g śmietany.
DODAJEMY RESZTĘ CUKRU,
cukier waniliowy i doprowadzamy do wrzenia.
ZESTAWIAMY Z OGNIA,
dodajemy połamaną w drobne kawałki czekoladę mleczną i 100g czekolady gorzkiej.
MIESZAMY DO CAŁKOWITEGO
rozpuszczenia.
JAJKA UBIJAMY Z
solą na puszystą masę.
DODAJEMY JE DO
masy czekoladowej, mieszamy.
WYLEWAMY CAŁOŚĆ NA
podpieczony spód i pieczemy w temp.
180 STOPNI CELSJUSZA
około 25 minut.
TARTĘ STUDZIMY.
POZOSTAŁĄ CZEKOLADĘ ORAZ
śmietankę umieszczamy w misce na parze wodnej i delikatnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
TARTĘ POLEWAMY CZEKOLADĄ
i ozdabiamy truskawkami.
PRZED PODANIEM CHŁODZIMY
w lodówce przynajmniej przez godzinę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4200 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
420 kcal
Tłuszcz
29,8 g
Węglowodany
32,9 g
Błonnik
5,8 g
Białko
5,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Marchewka w pomarańczowej glazurze
Zwykła marchewka nabierze charakteru, jeśli poddusisz ją w soku z pomarańczy z dodatkiem masła.

Polędwiczka wieprzowa w czerwonym winie w kakaowym sosie z krokietami ziemniaczanymi
Polędwiczki o smaku czekoladowym? Zaufaj nam – to będzie fantastyczna kulinarna przygoda!

Barszcz czerwony z ziemniakami
Barszcz czerwony z ziemniakami to mniej klasyczna odsłona tego pysznego dania kuchni polskiej i ukraińskiej. Idealnie sprawdza się zarówno jako codzienny obiad, jak i świąteczna potrawa, wnosząc na stół bogactwo tradycji i aromatu. Poznajcie sposób na tę smaczną zupę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciastka z kleiku ryżowego
Ciastka z kleiku ryżowego to nietypowa, ale niezwykle smaczna alternatywa dla klasycznych wypieków. Przygotowanie ich jest niezwykle łatwe, co sprawia, że doskonale nadają się na szybką przekąskę dla zapracowanych osób. Odkryjcie jak zrobić te pyszne ciastka w domowym zaciszu!

Tatar z marynowanego łososia z sosem z mango i sałatką z buraka
Wypróbuj niezwykły przepis Okrasy na tatar z łososia z sałatką z upieczonego buraka i sosem mango.

Winna gruszka zapiekana w cieście francuskim
Łatwy w przygotowaniu i niezwykle efektowny – taki jest deser z tego przepisu. Elegancko podane gruszki zachwycą każdego!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kurczak pieczony z bekonem i purée maślanym
Kawałki mięsa marynowane w rumie, miodzie, limonce i szałwii, aromatyzowane wędzonym boczkiem. Wyborny smak!

Chicken parmigiana — kurczak po parmeńsku
Chicken parmigiana to nietypowe danie, które łączy soczystego kurczaka w chrupiącej panierce z aromatycznym sosem pomidorowym i roztopioną mozzarellą. Choć wywodzi się z włoskiej tradycji kulinarnej, to powstało w Stanach Zjednoczonych. Poznaj przepis na tę prostą i niezwykle smaczną potrawę!

Ravioli con uovo – przepis na ravioli z płynnym żółtkiem
Wyrafinowanych dań w kuchni włoskiej nie brak, a każde z nich cechuje piękno smaku i aromatu. Jednym z takich dań są kultowe ravioli con uovo, które urzekają swoim delikatnym smakiem i wypływającym z ciasta żółtkiem. Przygotuj się na prawdziwą ucztę dla podniebienia — poznaj przepis na ravioli z płynnym żółtkiem!