Tantanmen ramen • przepis • składniki • przygotowanie
Tantanmen ramen to japońska wersja pikantnej, sezamowej zupy, inspirowanej chińską kuchnią. Charakteryzuje się bogatym smakiem, kremowym bulionem oraz aromatycznymi dodatkami. To idealna propozycja dla miłośników wyrazistych i pikantnych potraw, która doskonale rozgrzewa i zaspokaja apetyt. Jak zrobić ten pyszny ramen w domu? Już zdradzamy przepis!

Czas przygotowania
65 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
DOPRAWIAMY BULION
Do garnka wlewamy bulion i doprawiamy go sosem sojowym, pastą tahini oraz chili. Dodajemy także olej sezamowy.
DODAJEMY IMBIR
Imbir obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy go do bulionu. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez co najmniej 15 minut.
DODAJEMY MLEKO SOJOWE
Do garnka wlewamy mleko sojowe i mieszamy, aż wszystko lekko zgęstnieje. Pozostawiamy garnek na kuchence, aby bulion dalej delikatnie się gotował.
MARYNUJEMY JAJKA
Do miseczki wlewamy sos sojowy oraz pozostały ocet ryżowy, dolewamy 50 ml letniej wody i mieszamy. Umieszczamy w niej jajka i marynujemy przez 20 minut.
PODSMAŻAMY MIĘSO
Obieramy czosnek z łupiny i ścieramy go na tarce. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią czosnek. Po chwili dodajemy mięso i mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY PIECZARKI
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Dorzucamy je do mięsa.
DOPRAWIAMY MIĘSO
Doprawiamy mięso sproszkowanym chili oraz sosem ostrygowym. Podsmażamy przez 2-3 minuty. Po chwili dodajemy ocet ryżowy (2 łyżki) i mieszamy. Smażymy przez następne 2 minuty. Ściągamy patelnię z gazu.
GOTUJEMY MAKARON
W mniejszym garnku gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy go i odstawiamy na bok.
WRZUCAMY BOK CHOY DO ZUPY
Pak choy myjemy i osuszamy. Dzielimy na mniejsze listki i wrzucamy do zupy. Gotujemy 1-2 minuty, aby lekko zmiękł.
SERWUJEMY ZUPĘ
Do misek wkładamy porcję makaronu i mięso, a następnie wlewamy zupę. Szczypiorek myjemy i siekamy. Posypujemy nim zupę. Dodajemy także sezam. Na sam koniec przekrajamy zamarynowane jajka na pół i wkładamy do zupy. Pyszny, domowy ramen tantanmen jest gotowy!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3140,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
628,1 kcal
Tłuszcz
34,3 g
Węglowodany
42,4 g
Błonnik
1 g
Białko
42,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Słodkie kanapki sando w stylu japońskim
Kanapki na słodko to pewnie żadna nowość, ale kanapki sando z bitą śmietaną, kiwi i mandarynkami to nowość inspirowana kuchnią japońską, która zaskoczy każdego. Skuś się na upieczenie wyjątkowego chleba mlecznego i zrób kanapki jak z kraju kwitnącej wiśni!

Sushi w miseczkach
Wyjątkowe danie wykorzystujące równie wyjątkowy czarny ryż, czyli sushi w miseczkach! Sprawdź, jak wspaniale smakuje, i zaskocz bliskich nową potrawą w japońskim stylu.

Sałatka z chrupiącym ryżem i łososiem
Pełna smaku i białka pyszna sałatka z chrupiącym ryżem, łososiem i fasolką edamame. To idealny pomysł na lunch do pracy lub kolację, które przygotujesz w swoim airfryerze.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chorwacki pilaw z jagnięciną
Jaka jest kuchnia w stylu chorwackim Aromatyczna, różnorodna, zakochana w ryżu i doskonałym mięsie! Poznaj ją lepiej, przygotowując pilaw z jagnięciną!

Dżem brzoskwiniowy z wanilią i cynamonem
Idealny dodatek do ciast, deserów i pieczywa. Przechowywany w domowej spiżarni przypomni o ciepłych, słonecznych dniach.

Pierogi ze szpinakiem i krewetkami
Połącz polską i grecką kuchnię! Pierogi z krewetkami, szpinakiem i serem feta sprawdzą się nie tylko od święta!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ryżowe krokiety z mozzarellą i pieczarkami
Pyszny pomysł na lekkie, bezmięsne danie. Krokiety z ryżu podane na sałacie to świetny wybór na każdą porę dnia.

Murzin wielkanocny
Wielkanoc w regionalnym stylu? Przygotuj potrawę popularną na Śląsku Cieszyńskim: murzina z farszem z najlepszej wędliny i kiełbasy! Niech te święta smakują wyjątkowo.

Brownie z bitą śmietaną i cytrusami
Aksamitne ciasto czekoladowe z masą śmietanową i grejpfrutami - doskonała fuzja smaków.