Tagliatelle z koprem włoskim i kaparami • przepis • składniki • przygotowanie
Spróbuj połączenia kopru włoskiego z kaparami i twarogiem! To doskonały dodatek do makaronu, na ciepło i na zimno!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY KOPER WŁOSKI
Koper włoski oczyszczamy, liście odkładamy na bok. Twarde łodygi usuwamy, głąby kroimy w poprzek w cienkie paski o szerokości 3-4 mm. Cebulę obieramy i kroimy w paski. Warzywa podsmażamy na gorącym maśle przez 3-4 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem. Wlewamy bulion warzywny. Dusimy przez ok. 4 minuty pod przykryciem, aż warzywa będą półtwarde.
GOTUJEMY MAKARON
W międzyczasie makaron tagliatelle gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Kapary osączamy. Dodajemy wraz z twarogiem do kopru włoskiego i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron odcedzamy, mieszamy z przygotowanymi warzywami. Liście kopru włoskiego grubo siekamy, parmezan ścieramy na tarce i posypujemy tagliatelle.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2356,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
589,2 kcal
Tłuszcz
12,9 g
Węglowodany
96,9 g
Błonnik
24,7 g
Białko
24,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ryż z mięsem mielonym i warzywami
Niezwykle prosty przepis na pyszny i szybki w przygotowaniu obiad. Koniecznie wypróbuj podsmażane warzywa z mięsem mielonym i aromatycznymi dodatkami podane z ryżem. Jedz smacznie i fit!

Jajecznica w cieście francuskim
Kremowa jajecznica z pysznym wędzonym boczkiem i ciągnącą się mozzarellą w wyjątkowej odsłonie, czyli zapieczona w cieście francuskim.

Sałatka z quinoą i truskawkami
Sałatka z quinoą i truskawkami to doskonały pomysł na orzeźwiający, wartościowy posiłek w ciepłe dni!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zielone szparagi z burratą
Otwórz wiosenny sezon w kuchni z przepisem Kingi! Zielone szparagi podane z burratą i kruszonką z pieczywa to prosty i szybki sposób na lunch lub dodatek do obiadu.

Bruschetta z oliwkami i mozzarellą
Zobacz, jak smakuje bruschetta według Karola Okrasy! Z dodatkiem oliwek, podsmażonego bakłażana i szynki parmeńskiej nabiera wyrazistego charakteru!

Podudzia kurczaka w sosie pomarańczowym
Pieczone kawałki kurczaka polane sosem z pomarańczy i przypraw korzennych, a do tego podsmażone kurki. Przepyszne!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kisiel gryczany z boczkiem
Sięgnij do zapomnianych tradycji prawdziwie polskiej kuchni! Niech wśród świątecznych potraw pojawi się kresowy kisiel gryczany z boczkiem i cebulą.

Bigos staropolski
Bigos staropolski to tradycyjna potrawa, głęboko zakorzeniona w polskiej historii kulinarnej. Pierwotnie przygotowywano go z posiekanego mięsa, ryb i innych resztek z poprzednich obiadów, przyprawianych octem winnym i cytryną. Z czasem, w wyniku upowszechnienia wśród niższych klas, zaczęto używać tańszej kapusty, tworząc znany dziś bigos staropolski. Odkryj przepis na to pyszne danie!

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i oliwkami
Spróbuj jajek z farszem w nieco innym wydaniu – z oliwkami, suszonymi pomidorami i orzeszkami pinii z listkiem bazylii.