Surówka z białej rzodkwi • przepis • składniki • przygotowanie
Surówka z białej rzodkwi z dodatkiem marchewki i ogórka po azjatycku to doskonały przykład dania, które nie tylko zachwyca swoim wyjątkowym smakiem, ale także niesamowitą prostotą i świeżością składników. Połączenie chrupiącej białej rzodkwi, soczystej marchewki i świeżego ogórka ze słodko-kwaśną marynatą i nutą sezamu z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom orientalnego stylu gotowania.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Rzodkiew, marchewki i ogórka umyj dokładnie pod bieżącą wodą. Postaraj się dokładnie oczyścić warzywa z zanieczyszczeń. Liście bazylii także starannie umyj i osusz.
KROIMY WARZYWA
Rzodkiew i marchew obierz ze skóry i pokrój w drobne słupki. Ogórka także pokrój w słupki, ale nie obieraj go ze skóry, gdyż może stracić swoją jędrność. Jeśli masz trudność z drobnym krojeniem, możesz pokroić warzywa na mandolinie lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
W miseczce wymieszaj wszystkie składniki marynaty, czyli ocet ryżowy, sos sojowy, cukier, olej oraz sól. Czosnek obierz z łupiny i drobno poszatkuj. Wrzuć do miseczki. Dobrze wymieszaj, aż cukier się rozpuści.
MARYNUJEMY WARZYWA
Gotowy sos-marynatę wlej do dużej miski z warzywami, tak, aby przykrył je wszystkie. Miskę zabezpiecz folią i włóż ją do lodówki na jakieś 15 minut, aby warzywa przeszły smakiem sosu.
PRAŻYMY SEZAM
Na suchej patelni upraż sezam. Ziarna powinny być lekko pachnące, uważaj, by ich nie przypalić. Gotowy prażony sezam wystudź.
PODAJEMY SURÓWKĘ
Wyciągnij surówkę z lodówki i delikatnie odlej z niej nadmiar marynaty. Przełóż ją na talerze lub do miseczek, a następnie każdą porcję udekoruj sezamem oraz bazylią. Podawaj jeszcze lekko schłodzoną.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
343,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
85,9 kcal
Tłuszcz
2,7 g
Węglowodany
13,5 g
Błonnik
2,3 g
Białko
3,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Japońska zupa z herbaty z ryżem
Zupa na zielonej herbacie zamiast na bulionie? To możliwe! Rozsmakuj się w japońskich smakach.

Lekka sałatka z makaronem konjac i warzywami
Lekka sałatka z niskokalorycznym makaronem i zielonymi warzywami to idealny pomysł na wiosenny posiłek, który dzięki dodatkowi sosu w azjatyckim stylu nabierze wyjątkowego charakteru. Sprawdź, jakie to pyszne!

Udon z kurczakiem w ostrym sosie
Makaron udon z kurczakiem i aromatycznym sosem, który jest gotowy w 25 minut? Tak! Właśnie taką obiadową propozycję w stylu kuchni azjatyckiej przygotował Karol. Koniecznie spróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Steki z łososia w sosie cytrynowym z karczochami
Szukasz pomysłu na obiad lub kolację, które zachwycą Twoich gości, ale nie będą wymagały dużo pracy? Oto on! Delikatne steki z łososia w sosie cytrynowym z wykwintnym dodatkiem w postaci serc karczochów. Przekonaj się, jak prosto przygotować to zaskakujące danie!

Hot dogi z frankfurterkami
Zaskakujące hot dogi z frankfurterkami z grilla. Obok takich chrupiących pyszności ciężko przejść obojętnie, także wyciągajcie patelnie lub grille i do dzieła!

Masło truskawkowe
Mocno truskawkowe, puszyste masło według przepisu Pawła to idealny dodatek do chałki, naleśników, tortów i kanapek na słodko! Zamknij je w słoiczku i użyj, kiedy masz ochotę!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Korzenny pudding ryżowy
Jeśli ma być smacznie i szybko, to zdecydowanie warto wypróbować korzenny pudding ryżowy z dodatkiem żurawiny! Przygotuj go swoim bliskim na śniadanie lub podwieczorek.

Deser z chia
Cierpkie tajemnice lasu i mleczno-miodowa delikatność – wszystko to znajdziesz w piętrach lekkiego deseru przygotowanego przez Darię. Przekonaj się, jak kontrasty smakują w duecie!

Focaccia – klasyczny przepis
Focaccia to rodzaj pulchnego, włoskiego chleba o charakterystycznym smaku i chrupiącej skórce. Ten wypiek zyskał międzynarodową sławę z uwagi na swoją prostotę, łatwość przygotowania oraz smak. W jaki sposób przyrządzić tę kulinarną perłę Włoch? Poznaj przepis na klasyczną focaccię, którą bez problemu przygotujesz w domowym piekarniku!