Śniadaniowy bowl z kaszą • przepis • składniki • przygotowanie
Kinga Paruzel zdradza swój przepis na udane śniadanie - kasza, pieczone warzywa, jajka i olej z awokado! Wypróbuj!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY WARZYWA
Dynię obieramy i kroimy w kostkę o wielkości 1 x 1 cm. Pieczarki przekrawamy na pół. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w paski. Warzywa umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i przyprawą curry. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C i pieczemy przez 30 minut. Studzimy, przekładamy do miseczki i wkładamy na noc do lodówki.
KOMPONUJEMY ŚNIADANIOWY BOWL
Wieczorem gotujemy kaszę według instrukcji na opakowaniu. Studzimy i przechowujemy w lodówce. Rano kaszę rozdzielamy do 2 miseczek. Układamy na niej upieczone warzywa. Dodajemy czerwoną fasolę, kalarepę pokrojona w słupki, pomidor pokrojony w kostkę i posiekaną rukolę. Na warzywa wykładamy jogurt. Jajka gotujemy w koszulkach lub na miękko i po jednym wkładamy do każdej miski.
DOPRAWIAMY DANIE
Wierzch polewamy olejem z awokado. Oprószamy solą i pieprzem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
965,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
482,7 kcal
Tłuszcz
22,7 g
Węglowodany
54,9 g
Błonnik
12,4 g
Białko
19,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Domowe biszkopty z awokado
Niezwykle szybkie w przygotowaniu biszkopty z dodatkiem awokado to pyszny pomysł na przekąskę. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, że nawet z trzech składników może powstać coś smacznego!

Zielone kanapki na pieczywie razowym
Tak zielono, jak tylko się da! Jeśli chcesz, by Twoje śniadanie było lekkie, ale pożywne, przygotuj zielone kanapki na pieczywie razowym – w wegetariańskiej lub wegańskiej wersji.

Smoothie z borówek, mango i awokado
Masz ochotę na pyszne i pożywne smoothie? Wypróbuj połączenie borówek, mango i awokado!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wiosenne jajka przepiórcze
Zobacz, jak przygotować jaja przepiórcze z dodatkiem majonezu w dwóch smakach. Doskonale sprawdzą się jako wiosenna przekąska!

Grillowany łosoś z purée z jabłek i kopru włoskiego
Grillowany łosoś, podawany z dodatkiem delikatnego jabłkowego purée i kopru włoskiego jako aromatycznego kontrastu.

Pieczona mozzarella z pomidorami
Ser zawinięty w plastry szynki, zapieczony z pomidorami i pesto. Przepis na doskonałą przystawkę we włoskim stylu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tarta z kozim serem, suszonymi pomidorami i oliwkami
Tartę łatwo podzielić między gości, dlatego warto uwzględnić ją w sylwestrowym menu. Ta wg przepisu Karola to prawdziwa klasyka gatunku: pomidory, śmietanka i kozi ser łączą się, by stworzyć idealny farsz. Spróbuj!

Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Pyszne ciasto, które jest kwintesencją lata, teraz w wersji bez pieczenia! Delikatny spód z herbatników, puszysty krem z serka mascarpone i warstwa malinowej galaretki pełnej owoców. Zobacz, jak prosto zrobić to ciasto.

Wegańskie krokiety ze szpinakiem
Zachwycają chrupiącą panierką, a w środku kryją pyszny, kremowy farsz ze szpinaku i nerkowców! Wegańskie krokiety Kingi to idealny, roślinny obiad dla całej rodziny!