Szakszuka z botwinki • przepis • składniki • przygotowanie
Inna wersja popularnej szakszuki. Tym razem Kinga wykorzystała w przepisie botwinkę i dymkę, które także świetnie łączą się z jajkami. To świetny pomysł na letnie śniadanie!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY DYMKĘ I BOTWINKĘ
Na rozgrzane dno patelni wlewamy oliwę i podsmażamy na niej białą część dymki przez ok. 3 minuty, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy drobno posiekaną botwinkę – buraczki i liście. Całość smażymy na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną. Opcjonalnie można dodać sól.
DUSIMY CAŁOŚĆ Z JAJKAMI
W warzywach robimy 3 gniazdka (tyle, ile użyjemy jajek). Na spód każdego dajemy (opcjonalnie) odrobinę oliwy i umieszczamy w nich rozbite jajka. Posypujemy fetą. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy do momentu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Zdejmujemy z ognia, oprószamy zieloną częścią dymki i podajemy z chlebem
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
541,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
180,5 kcal
Tłuszcz
11,1 g
Węglowodany
9,5 g
Błonnik
12,8 g
Białko
12,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zielony omlet z białek i puszysty twarożek
Puszysty, zielony omlet z dodatkiem twarożku, do którego przygotowania zużyjesz rzodkiewkę i jej natkę. To świetny pomysł na śniadanie bogate w białko!

Jajka faszerowane cukinią i żółtym serem
Jajka faszerowane cukinią i żółtym serem to interesujące danie, które łączy w sobie delikatność jajek, świeżość cukinii oraz aromatyczny smak żółtego sera. Ta kreatywna propozycja na przekąskę czy lekki posiłek z pewnością zaskoczy podniebienia domowników. Przygotowanie tego dania jest łatwe i przyjemne, a efekt zaskakujący! Sprawdź nasz sposób na jajka faszerowane w nietypowej odsłonie!

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i oliwkami
Warzywna kompozycja z delikatnym sosem pokryta warstwą słonego sera – oto sposób na prostą i smaczną zapiekankę.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szpinak w śmietanie z jajecznicą i ziemniakami
Dopadł Cię duży głód? Mamy przepis na naprawdę sycący obiad! Przygotuj kremowy szpinak z jajecznicą i ziemniakami – dużo i pysznie!

Faszerowana papryka na śniadanie
Chcecie poznać doskonałą opcję na pyszne śniadanie? Sprawdź przepis Pauli na faszerowane papryki wypełnione szynką, oliwkami, jajkami i innym dobrem! Smacznego!

Bułki z kiełbaskami z grilla i kapustą kiszoną
Czas na wielką grillową ucztę! Wypróbujcie przepis Kingi na kiełbaski z grilla w bułkach bawarskich. Nie zabraknie tu piwa, klasycznej kapusty kiszonej i stałego towarzysza grillowych posiłków – ogórka konserwowego!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kolorowe pasty kanapkowe
Dzięki temu przepisowi Twoje kanapki zawsze będą kolorowe i apetyczne! Wybieraj spośród past – z burakiem, łososiem, pieczoną rybą i suszonymi pomidorami

Pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym
Biała kiełbasa to jeden z nieodzownych elementów polskiej kuchni, który pojawia się w wielu tradycyjnych recepturach. W naszej wersji kiełbasę połączyliśmy z aksamitnym, wyrazistym sosem chrzanowym. Daj się oczarować jej smakiem - sprawdź nasz przepis!

Dolmades z mięsem mielonym i oliwkami
Gołąbki po grecku, czyli dolmades z mięsno-ryżowym farszem, polecają się na lekki obiad lub imprezową przekąskę! Przygotuj je, korzystając z przepisu Karola!