Sylwestrowe przekąski Krzysztofa Ibisza • przepis • składniki • przygotowanie
Sięgnij po szybkie i łatwe w wykonaniu przekąski Krzysztofa Ibisza na pyszną tortillę, frittatę i łódeczki z selera naciowego!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WYKAŁACZKI FORMĘ
do pieczenia muffinek papierowe papilotki piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C Seler naciowy z serkiem o smaku pesto Seler naciowy myjemy.
KABANOSY I SELER
kroimy na 10-centymetrowe kawałki.
PISTACJE WYJMUJEMY Z
łupinek, rozcieramy w dłoniach, pozbawiając skórek i siekamy.
SEREK KOZI MIESZAMY
z pesto i pistacjami.
NA KAŻDY KAWAŁEK
selera nakładamy nadzienie oraz kawałek kabanosa.
PRZEWIĄZUJEMY SZCZYPIORKIEM.
TORTILLA Z GUACAMOLE
i kabanosami Awokado obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę. SKRAPIAMY SOKIEM Z: limonki.
DODAJEMY POSIEKANE CHILI,
cebulę oraz kolendrę.
MIESZAMY, ROZGNIATAJĄC MASĘ
widelcem. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
KABANOSY KROIMY NA
cienkie plasterki. MIESZAMY Z: guacamole. DODAJEMY OLIWĘ I: mieszamy.
NA KAŻDĄ TORTILLĘ
nakładamy pasek farszu oraz garść roszponki. ZWIJAMY.
TORTILLE PRZEBIJAMY WYKAŁACZKAMI
w równych odstępach i kroimy na mniejsze kawałki.
FRITTATA ZE SZPINAKIEM,
suszonymi pomidorami i kozim serem Na łyżce rozgrzanej oliwy szklimy posiekany czosnek z solą, dodajemy szpinak i smażymy do odparowania wody.
JAJKA UBIJAMY Z
mlekiem, solą i pieprzem.
DODAJEMY PORWANĄ NATKĘ
pietruszki, posiekane suszone pomidory, połowę pokrojonego w kostkę koziego sera i szpinak. MIESZAMY.
FOREMKI WYKŁADAMY PAPILOTKAMI,
wypełniamy masą. POSYPUJEMY RESZTĄ KOZIEGO: sera.
ZAPIEKAMY W TEMPERATURZE
180°C przez około 15-20 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1360,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
170,1 kcal
Tłuszcz
14,1 g
Węglowodany
2 g
Błonnik
8,3 g
Białko
8,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kaczka po azjatycku z makaronem chow mein
Pieczone mięso, makaronowe nitki, warzywa i mieszanka przypraw o wyrazistym smaku – to przepis na obiad rodem z Azji!

Makaron chow mein z woka
Szybki sposób na azjatyckie danie – makaron chow mein z sosem curry, polędwicą wołową i mieszanką chińskich warzyw. Wypróbuj przepis Kingi Paruzel.

Faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach
Świetny pomysł na kolorowe i pełne smaku danie na śniadanie wielkanocne, czyli faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach! Wypróbuj przepis Kingi i spróbuj czegoś nowego w te święta.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Dim sum z farszem z mięsa mielonego
Małe pierożki, wielki smak – wyborne połączenie farszu z mięsa mielonego i warzyw z lekkim ciastem i sosem sojowym.

Świąteczne trifle figowo-czekoladowe
Ten warstwowy deser inspirowany kuchnią krajów anglosaskich idealnie sprawdzi się wtedy, gdy chcesz przygotować coś, co łatwo będzie można podzielić między gości. Zasmakuj w figowo-czekoladowej pyszności!

Mus miętowy z limonką
Orzeźwienie i słodycz – idealne połączenie dla tych, którzy szukają deseru na upalne dni. Miętowy mus z limonką z przepisu Pawła doskonale sprawdza się w tej roli!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jabłka zapiekane z żurawiną
Szukasz pomysłu na szybki i owocowy deser? Przygotuj jabłka zapiekane z wyśmienitym farszem migdałowo-żurawinowym!

Ciabatta z pesto i grillowanym kurczakiem
Ciabatta prosto z grilla, czyli wyjątkowa kanapka we włoskim stylu, która idealnie sprawdzi się na śniadanie lub kolację. Przygotuj ją i przekonaj się, jak dobrze smakuje!

Tapas – kanapki w stylu hiszpańskim na 3 sposoby
Wywodzące się z Kraju Basków małe grillowane kanapeczki z różnorodnymi dodatkami to świetny pomysł na wytrawną przekąskę. Wypróbuj wersję z chorizo, krewetkami i serem manchego. To szybki, prosty i pyszny przepis!