Przekąski z tortilli: roladki z tortilli z krewetkowym ceviche • przepis • składniki • przygotowanie
Na raz, na mniejszy głód, na wspólne kibicowanie – tortille wg przepisu Karola podane razem z dwoma rodzajami pysznej salsy sprawdzą się świetnie w roli meczowych przekąsek. Spróbuj!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KREWETKOWE CEVICHE
Krewetki myjemy,obieramy z pancerzy, pozbawiamy ogonów i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miseczki. Dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili i sok wyciśnięty z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem.
PRZYGOTOWUJEMY JOGURTOWY DIP
Majonez łączymy w miseczce z jogurtem naturalnym. Dodajemy posiekany szczypiorek dymki, drobno posiekany czosnek i sok wyciśnięty z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY NACHOS DO TORTILLI
Solone nachos przekładamy do miski i delikatnie miażdżymy, by pokruszyły się na nieco mniejsze kawałki. Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Awokado przekrawamy wzdłuż na pół wokół pestki. Pestkę ostrożnie wyjmujemy. Miąższ awokado oddzielamy od skórki za pomocą łyżki i kroimy w słupki. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
SKŁADAMY TORTILLE
Tortillę układamy na blacie i cienko smarujemy jogurtowym dipem, rozprowadzając go po całej powierzchni. Na warstwie dipu, pośrodku placka, układamy kolejno: liście sałaty rzymskiej, łodygi szczypioru dymki, porcję krewetkowego ceviche, awokado pokrojone w słupki i pokruszone nachos.
PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ Z SERA PLEŚNIOWEGO
Ser pleśniowy ścieramy na tarce o drobnych oczkach do miseczki lub rozgniatamy go widelcem. Dodajemy drobno posiekany czosnek, jogurt naturalny i suszone oregano. Doprawiamy pieprzem. Mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ CHIMICHURRI
Czerwoną cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, drobno posiekaną papryczkę chili, skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Dodajemy oliwę z oliwek. Mieszamy.
KROIMY TORTILLE
Tortille kroimy na mniejsze kawałki za pomocą ostrego noża – cieńsze lub grubsze. Jeśli farsz jest zwarty, kawałki tortilli mogą być nieco cieńsze. Końcówki tortilli odkrawamy z większym zapasem, by się nie rozpadły.
PODAJEMY TORTILLE
Pokrojone tortille podajemy na drewnianej desce z salsą z sera pleśniowego i salsą chimichurri. Z wierzchu dekorujemy posiekanymi papryczkami chili i listkami ulubionych ziół. Obok tortilli układamy limonkę pokrojoną na ćwiartki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5383,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
673 kcal
Tłuszcz
31,2 g
Węglowodany
69,5 g
Błonnik
6,5 g
Białko
29,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Azjatycki makaron z polędwiczką wieprzową
Smażony makaron to klasyka kuchni azjatyckiej! Doskonale smakuje z chrupiącymi warzywami i soczystą polędwiczką wieprzową.

Śniadaniowy bowl z kaszą
Kinga Paruzel zdradza swój przepis na udane śniadanie - kasza, pieczone warzywa, jajka i olej z awokado! Wypróbuj!

Przekąski kibica: roladki z tortilli z krewetkami
Na raz, na mniejszy głód, na wspólne kibicowanie – tortille wg przepisu Karola podane razem z dwoma rodzajami pysznej salsy sprawdzą się świetnie w roli meczowych przekąsek. Spróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bezglutenowy chleb z orzechami i żurawiną
Przekonaj się, że pieczenie bez glutenu nie musi być trudne! Przygotuj bezglutenowy chleb z ziarnami według przepisu Pawła i ciesz się smakiem domowego pieczywa, z którym każde śniadanie nabiera wartości.

Zupa porowa z mięsem mielonym
Zupa porowa z mięsem mielonym to pyszna i sycąca propozycja na obiad, którą chętnie zajadają się Niemcy. Zupa łączy delikatny smak pora z wyrazistym aromatem przyprawionego mięsa mielonego, tworząc harmonijną kompozycję smaków. Przygotowanie tej zupy jest proste i szybkie, co czyni ją doskonałym rozwiązaniem na codzienny posiłek.

Krokiety z kapustą i grzybami – przepis
Chrupiące naleśniki w panierce wypełnione farszem z kiszonej kapusty i pieczarek. Zobacz, jak przygotować krokiety!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kuleczki energetyczne
Idealna, wegańska, słodka przekąska bez pieczenia. Jest pełna wartościowych składników, które dodadzą energii w ciągu zabieganego dnia. Sprawdź, jak szybko i łatwo ją przygotować!

Rosół z gęsi z warzywami
Wypróbuj przepis Karola Okrasy na aromatyczny rosół z pieczonej gęsi i warzyw. To zupa doskonała na jesienne dni!

Kompot jabłkowy
Jabłka, pigwa i odrobina słodyczy – to składniki na łatwy i pyszny kompot z jabłek!