Studencki hamburger z ciecierzycą i domowym majonezem bazyliowym • przepis • składniki • przygotowanie
Studenckie menu nie musi być nudne - skorzystaj z przepisu Karola Okrasy na oryginalnego hamburgera!

Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
POKROJONY W KOSTKĘ BOCZEK
rumienimy na suchej patelni. Boczek zdejmujemy z ognia, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz posiekany czosnek, mieszamy i jeszcze chwilę podgrzewamy. Ugotowaną ciecierzycę rozgniatamy szeroką częścią noża i przekładamy ją do dużej miski. Dodajemy podsmażony boczek z cebulką i czosnkiem, mięso mielone, posiekaną ostrą papryczkę (zostawiamy trochę do przygotowania majonezu). Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Masę dokładnie wyrabiamy, tak aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Mięso dzielimy na 5 porcji. Deskę i dłonie natłuszczamy i formujemy płaskie kotlety.
DO WYSOKIEGO NACZYNIA WRZUCAMY
2 surowe żółtka, łyżeczkę musztardy, niewielką ilość ostrej papryczki, garść gałązek bazylii oraz niewielką ilość soku z cytryny. Wszystkie składniki blendujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Do masy, cały czas mieszając, dolewamy olej słonecznikowy. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
KISZONE OGÓRKI ORAZ POMIDORY
kroimy w plastry. Chleb dzielimy na 10 porcji. Na patelni rozpuszczamy masło, na którym rumienimy przygotowane kromki chleba. Kotlety wyjmujemy z piekarnika. Na desce układamy kromkę, polewamy ją sosem, nakładamy kilka listków sałaty, kotlet, plasterki pomidora, ogórka, ponownie doprawiamy majonezem i układamy liść sałaty. Całość przykrywamy drugą kromką chleba.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3684,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
736,8 kcal
Tłuszcz
44,5 g
Węglowodany
47,0 g
Błonnik
39,2 g
Białko
39,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczony kurczak z pistacjami
Inspirowany kuchnią amerykańską przepis na drób. Udka z orzechowym farszem i pieczone ziemniaki rozpływają się w ustach!

Kanapki z pulled porkiem
Pulled pork – delikatne mięso, długo duszone w niskiej temperaturze. Świetnie sprawdza się w kanapkach. Wypróbuj!

Grillowany burger teksański
Soczyste burgery domowej roboty podane z liściem świeżej sałaty, pomidorem i chrupiącą bułką zasmakują mięsożercom!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Boeuf Strogonow i brownie z ciecierzycy
Czy kucharz przygotuje doskonałe brownie, a cukiernik boeuf Strogonow? Przekonaj się sam!

Tagliata z indyka z rukolą
Spróbuj innej wersji klasycznej sałatki w stylu włoskim – z rukolą, grillowaną piersią indyka i sosem na bazie suszonych pomidorów!

Koktajl z czerwonych pomarańczy
Moc cytrusów połączona z mocą truskawek, malin i orzeźwiającej herbaty! Przygotuj ten wspaniały koktajl i ciesz się pożywną porcją owoców w ciągu dnia.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tort z arbuza
Idealny tort na lato? Paweł ma dla Was przepis na orzeźwiający, owocowy tort z arbuza, który zachwyci Twoich najbliższych wyglądem i smakiem. Spróbuj koniecznie!

Zupa ziemniaczana z łososiem
Wzbogać swoją zupę ziemniaczaną porcją łososia dostarczającego pełnowartościowego białka i kwasów omega 3.

Hummus dyniowy
Pachnący jesienią, delikatnie pikantny – idealny hummus z dodatkiem dyni to świetny pomysł na przekąskę lub pastę na kanapki. Sprawdź, jak proste jest jego przygotowanie z termorobotem MC Smart.