Stek wołowy z masłem paryskim • przepis • składniki • przygotowanie
Masło paryskie pachnie świeżymi ziołami i winną szalotką! Doskonale smakuje z grillowanym stekiem i chrupiącą fasolką!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASEŁKO PARYSKIE
Dwie kostki miękkiego masła wkładamy do misy miksera i ubijamy na niskich obrotach, aż nabierze konsystencji kremu.
BLANSZUJEMY FASOLKĘ
Oczyszczoną fasolkę szparagową blanszujemy w osolonej wodzie. Gdy będzie miękka, ale nadal chrupiąca – odcedzamy. Na patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy fasolkę. Dodajemy posiekany czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy odrobinę posiekanego majeranku.
GRILLUJEMY STEKI
Steki przekrawamy na pół i wmasowujemy w mięso oliwę. Posypujemy grubo mielonym czarnym pieprzem. Na mocno nagrzanej patelni grillowej grillujemy mięso z obu stron. Zmrożone masło wyciągamy z lodówki i kroimy w plastry, następnie rozwijamy z folii.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3890,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1945,1 kcal
Tłuszcz
172,6 g
Węglowodany
37,6 g
Błonnik
55,8 g
Białko
55,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
Wilgotny makowiec to jedno z tych ciast, które nieodłącznie kojarzą się ze świętami. Wykorzystanie gotowej masy makowej sprawia, że jego przygotowanie staje się szybkie i proste, a smak pozostaje bogaty i aromatyczny. Nasz przepis pomoże Ci stworzyć idealny, wilgotny makowiec — zrób go wraz z nami!

Bombki z piernika
Jeśli święta, to o zapachu i smaku piernika! Przygotuj te wyjątkowe bombki piernikowe wcześniej, aby wprowadzić do domu świąteczny nastrój!

Kotleciki z łososia
Sposób na oryginalny obiad z rybą w roli głównej: filet z łososia w formie pysznych małych kotlecików o delikatnym smaku.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak curry z ananasem
Soczyste kawałki piersi z kurczaka podsmażone ze słodkim ananasem i przyprawione curry, miodem oraz odrobiną imbiru.

Sałatka z selerem naciowym i żurawiną
Szukasz pomysłu na pyszną sałatkę, która połączy w sobie świeżość, delikatne mięso i odrobinę słodyczy? Sałatka z selerem naciowym, kurczakiem i żurawiną w sosie jogurtowym to idealne rozwiązanie! Jej lekka, a zarazem sycąca forma z pewnością przypadnie Ci do gustu. Zrób ją razem z nami!

Bażant w limonkach
Smak w najlepszym stylu – mięso z bażanta w marynacie limonkowej, owinięte w cienkie plastry szynki szwarcwaldzkiej.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kulebiak z kapustą i grzybami
Kulebiak, czyli drożdżowe ciasto wytrawne, nadziewane kapuścianym farszem, które dzięki użyciu termorobota MC Smart przygotujesz praktycznie bez wysiłku! Idealne na kolację wigilijną i nie tylko.

Chleb z orzechów laskowych
Pyszny chlebek z mąki pszennej, gryczanej, ziemniaczanej z dodatkiem orzechów laskowych. Wypróbuj!

Lahmacun, czyli pizza w stylu tureckim
Pyszne, chrupiące ciasto z farszem z mięsa mielonego i pomidorów to danie, które będzie idealnym urozmaiceniem klasycznego grilla. Wypróbuj ten orientalny przepis przy najbliższej okazji!