Śródziemnomorski burger z paprykowym relishem • przepis • składniki • przygotowanie
Burgery inspirowane kuchnią śródziemnomorską z dodatkiem paprykowego relishu i sera feta to pyszny pomysł na grilla. Koniecznie sprawdź, jak smaczne jest to danie!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE MASY NA BURGERY
Bułkę przeznaczoną do masy mięsnej pokroić w kostkę i moczyć w mleku 10 minut, następnie mocno wycisnąć. Cukinię umyć, pokroić na 4 kawałki,rozdrabniać w pojemniku (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 5. Zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika i dodać uprzednio rozdrobnioną cebulę, a potem pozostałe składniki burgerów oprócz przypraw. Mieszać wszystko (z zatkniętą miarką)1 minutę/prędkość 2. Masę według własnego uznania przyprawić solą i pieprzem.
PRZYGOTOWANIE DODATKÓW
Liście sałaty umyć i osuszyć. Pomidora umyć, pokroić na 8 plasterków, wcześniej usunąwszy szypułkę. Fetę ostrożnie pokroić na cienkie plastry.
FORMOWANIE I GRILLOWANIE BURGERÓW
Zwilżonymi w wodzie dłońmi uformować 4 burgery i piec je na grillu po 3 minuty z każdej strony (albo usmażyć na patelni). Ciabatty przekroić na pół, opiec od środka.
PODANIE BURGERÓW
Dolne połówki ciabatty posmarować relishem paprykowym, obłożyć liśćmi sałaty i plasterkami pomidora. Na wierzchu ułożyć burgery, a na nich fetę. Oprószyć pieprzem, udekorować oliwkami i przykryć górnymi połówkami bułek. Podać z pozostałym relishem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3269,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
3269,1 kcal
Tłuszcz
156,2 g
Węglowodany
288,6 g
Błonnik
30 g
Białko
170,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciastka czekoladowe z żurawiną i orzechami włoskimi
Proste, pyszne i szybkie w wykonaniu ciasteczka to świetny pomysł na słodką przekąskę! Upiecz je w prezencie dla bliskich.

Tiramisu
Kawa, mascarpone i amaretto – prawdziwa klasyka deserów we włoskim stylu! Sprawdź też wersję z malinami, którą pokochają dzieci!

Wegańska polędwica wellington z burakami
Niemożliwe? Spróbuj i się przekonaj, że smakuje lepiej niż oryginał, a przy tym jest prostsza i szybsza w przygotowaniu. Fantastyczny przepis na roślinną wersję polędwicy wellington!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tabbouleh z trzech rodzajów kaszy
Wypróbuj tabbouleh z trzech rodzajów kaszy według przepisu Darii. To pyszne i pożywne danie!

Zupa chrzanowo-ziemniaczana z pesto
Zupa chrzanowo-ziemniaczana z chrupiącymi ziemniaczkami i aromatycznym pesto z pietruszki. Sprawdź, jak smakuje to wyjątkowe danie, i przekonaj się, jak proste jest przygotowanie zupy z termorobotem MC Smart.

Warzywa z woka z sosem z sherry i anyżem
Mieszanka warzyw przyprawionych w orientalnym stylu kusi zarówno oczy, jak i podniebienie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Muffiny piernikowe z powidłami i ganaszem czekoladowym
Jak Święta, to piernikowe, korzenne smaki! Tym razem znajdziecie je w puszystym cieście i aksamitnym ganaszu pysznych muffinów Pawła!

Gulasz jagnięcy
Aromatyczna, warzywna i podlana czerwonym winem: tak podana jagnięcina sprawdzi się w roli codziennego obiadu i odświętnego dania. Wypróbuj przepis Karola na prosty gulasz o złożonym smaku.

Kruche miodowe ciasteczka
Miód gryczany to doskonała podstawa słodkich, kruchych ciasteczek. Poznaj przepis Pawła Małeckiego!