Spanakopita • przepis • składniki • przygotowanie
Spanakopita to przysmak w prawdziwie greckim stylu. Dzięki plastyczności ciasta filo przygotujesz go z ogromną przyjemnością. Jego kruchość i delikatność farszu z pewnością przypadną Ci do gustu!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY SZALOTKI, SZPINAK I CZOSNEK
Szalotki pozbawione łupinek i przekrojone wzdłuż na pół szatkujemy nożem. 2 łyżki oliwy rozgrzewamy na patelni. Dodajemy szalotki i smażymy, aż się zeszklą. Dodajemy szpinak. Całość mieszamy i smażymy do momentu zwiędnięcia szpinaku.
ŁĄCZYMY SERY Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI
Sery feta i ricotta przekładamy do dużej miski. Całość blendujemy, a następnie dodajemy 3 jajka i dokładnie mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ DO TARTY
Formę do tarty smarujemy odrobiną roztopionego masła (resztę pozostawiamy do smarowania płatów ciasta filo) i oprószamy bułką tartą, którą rozprowadzamy po całej formie.
WYKŁADAMY PŁATY CIASTA FILO
1 płat ciasta filo wykładamy na spód formy tak, aby jego brzegi wychodziły poza formę, a w środku pozostawało miejsce na farsz. Smarujemy go masłem za pomocą pędzelka. Następnie nieregularnie (w formie wachlarza) układamy kolejne płaty ciasta filo jeden na drugim, pozostawiając miejsce na środku formy, w którym umieścimy farsz. Każdy nowy płat dociskamy do poprzednich i smarujemy roztopionym masłem.
WYKŁADAMY FARSZ I PIECZEMY SPANAKOPITĘ
Farsz nakładamy na środek formy wyłożonej płatami ciasta filo. Brzegi ciasta filo zawijamy po kolei do środka. Wierzch ponownie smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200℃.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4131,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1032,9 kcal
Tłuszcz
73,9 g
Węglowodany
54,1 g
Błonnik
37,4 g
Białko
37,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gnocchi z kurczakiem
Gnocchi z kurczakiem to niecodziennie połączenie, które zachwyca swoim smakiem i aromatem. Soczyste mięso z kurczaka i sprężyste kluseczki zatopione w aromatycznym sosie idealnie sprawdzą się na lunch, obiad, a nawet kolację. Otwórz się na nowe smaki i przygotuj wraz z nami gnocchi z kurczakiem i sosem pomidorowym!

Makaron orzo z łososiem, szpinakiem i jogurtem greckim
Macie ochotę na pożywne danie? Jeśli tak, to szybko przygotujcie sobie wg przepisu Kingi łatwy do zrobienia makaron orzo z aromatycznym łososiem, szpinakiem i jogurtem greckim. Pracę nad tym daniem ułatwi Wam termorobot MC Smart!

Pierś z kurczaka z piekarnika w sosie – najczęstsze pytania adeptów sztuki kulinarnej
Pomysł na kurczaka w królewskim stylu - soczyste, drobiowe piersi w sosie borowikowo-serowym oraz złociste ziemniaki.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Burgery na sałacie
Burger bez bułki? Brzmi kontrowersyjnie, jednak DG udowadnia, że może smakować wyśmienicie! Z szynką parmeńską i smażonym jajkiem!

Ostra zupa rybna z ryżem
Błyskawiczna w przygotowaniu propozycja dla wszystkich fanów orientalnych smaków – zupa z kawałkami ryby i ryżem.

Warzywna potrawka w aromatycznym sosie
Ten szybki w przygotowaniu obiad ze świeżych warzyw to kwintesencja lata! Kolorowe składniki, które w połączeniu z aromatycznym sosem z czosnku, cebuli, kurkumy i imbiru nabierają wyjątkowego smaku.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Cynamonki z białą czekoladą i pistacjami
Masz ochotę na przepyszną i chrupiącą przekąskę? Sprawdź przepis na wyśmienite cynamonki. Zobacz, jakie to proste, i delektuj się ich doskonałym smakiem wzbogaconym białą czekoladą i pistacjową nutą.

Tartofle Nimueny z leśnego królestwa
Przed wyruszeniem w drogę należy przygotować prowiant! Zapiekane owoce ziemi autorstwa Nimueny to sycące uzupełnienie ekwipunku każdego poszukiwacza smaku.

Mleko gdańskie
Lubisz desery z tradycjami? Wypróbuj przepis na puszyste mleko gdańskie, które trafiło do najstarszej polskiej książki kucharskiej! Duet migdałów i śmietanki to połączenie, któremu nie sposób się oprzeć.