Faszerowane pieczarki z sosem tatarskim • przepis • składniki • przygotowanie
Szpinakowy farsz z gorgonzolą, chrupiące pieczarki i sos tatarski – oto składniki idealnej przekąski, którą przygotujesz według przepisu Karola!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
BLANSZUJEMY SZPINAK
Szalotkę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki podsmażamy na patelni na lekko rozgrzanej oliwie – tak, by się zeszkliły, nie zmieniając koloru. Dodajemy grubo posiekany szpinak i blanszujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW FARSZU
Fasolę rozgniatamy na desce za pomocą noża i dodajemy do szpinaku. Dokładnie mieszamy.
FASZERUJEMY I PIECZEMY PIECZARKI
Kapelusze pieczarek układamy w naczyniu żaroodpornym blaszkami do góry i obficie wypełniamy lekko ciepłym farszem (tak, by wystawał ponad kapelusz).
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Majonez przekładamy do miski i doprawiamy pieprzem. Dodajemy posiekane filety anchois, grubo pokrojone ogórki i pieczarki pokrojone w cząstki.
PODAJEMY PIECZARKI
Porcję sosu wykładamy na talerz. Obok układamy upieczone pieczarki. Całość ponownie skrapiamy oliwą i oprószamy pieprzem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1752,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
438,1 kcal
Tłuszcz
29,2 g
Węglowodany
26,6 g
Błonnik
18,8 g
Białko
18,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Czekoladowy tort "Nicolas
Intensywnie czekoladowy biszkopt z powidłami śliwkowymi i marcepanem wykończony gęstą polewą. Fenomenalne połączenie!

Wigilijne racuchy z receptury mojej babci
Wigilijne racuchy z receptury mojej babci

Pstrąg łososiowy z karmelizowaną marchwią
Grillowany pstrąg ułożony na karmelizowanej marchwi to idealna kompozycja subtelnych smaków…
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Smoothie z mango
Z takim słonecznym smoothie dobrze jest zacząć dzień. Sięgnij po mango i zmiksuj je z dodatkami z przepisu Kingi – będzie smacznie i pożywnie!

Kanapki z humusem i fasolkami edamame
Chrupiące pieczywo, aksamitny humus i garść zielonego dobra: fasolka edamame! Proste i pyszne kanapki z 3 składników polecają się na śniadanie, lunch i podwieczorek.

Zupa chrzanowo-ziemniaczana z pesto
Zupa chrzanowo-ziemniaczana z chrupiącymi ziemniaczkami i aromatycznym pesto z pietruszki. Sprawdź, jak smakuje to wyjątkowe danie, i przekonaj się, jak proste jest przygotowanie zupy z termorobotem MC Smart.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gorąca lemoniada
Pyszny, rozgrzewający napój herbaciany bogaty w witaminę C i wyjątkową miodową słodycz – najlepszy w chłodne dni!

Sałatka z bakłażana z twarożkiem podwędzanym sianem
Sałatka z grillowanego bakłażana i boczniaków to wyjątkowe połączenie składników – smak warzyw i grzybów spotyka się tu ze słodyczą i delikatną ostrością dodatków. Podaj ją z twarożkiem, który podwędzisz na sianie we własnej kuchni!

Filet z indyka na kanapki
Domowa wędlina z piersi indyka to pyszny dodatek do kanapek, który z łatwością wykonasz samodzielnie. Przekonaj się, jakie to proste, i ciesz się smakiem wyśmienitej szynki!