Spaghetti z okruszkami – sposób na czerstwe pieczywo • przepis • składniki • przygotowanie
Wykorzystaj czerstwe pieczywo jako dodatek do spaghetti! To świetne rozwiązanie zero waste, dzięki któremu nie zmarnujesz jedzenia.

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIKSUJEMY BUŁKĘ, GOTUJEMY MAKARON
Bułkę miksujemy w rozdrabniaczu. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
SMAŻYMY CZOSNEK I BUŁKĘ
Rozgrzewamy dużą patelnię razem z 3 łyżkami oliwy. Podsmażamy czosnek pokrojony w plasterki oraz rozdrobnioną bułkę. Całość smażymy przez ok. 3-4 minuty. Dodajemy odrobinę skórki startej z cytryny. Oprószamy solą. Mieszamy. Opcjonalnie dodajemy odrobinę ugotowanej kaszy.
ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Całość przekładamy do miski. Na tę samą patelnię wylewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż zmniejszy swoją objętość. Dodajemy ugotowany makaron. Posypujemy przygotowaną wcześniej posypką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
641,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
320,8 kcal
Tłuszcz
5,8 g
Węglowodany
56 g
Błonnik
7,3 g
Białko
11,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pizza z bazyliowo-pomidorowym sosem
DG pokaże Ci doskonały sposób na pyszną pizzę z domowym sosem i dodatkami!

Włoskie tiramisu na dwa sposoby
Odkryj oryginalny przepis na włoskie tiramisu! Możesz przygotować je w klasycznej wersji z kawą i kakao lub sezonowej – z truskawkami.

Ravioli con uovo – przepis na ravioli z płynnym żółtkiem
Wyrafinowanych dań w kuchni włoskiej nie brak, a każde z nich cechuje piękno smaku i aromatu. Jednym z takich dań są kultowe ravioli con uovo, które urzekają swoim delikatnym smakiem i wypływającym z ciasta żółtkiem. Przygotuj się na prawdziwą ucztę dla podniebienia — poznaj przepis na ravioli z płynnym żółtkiem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Morele z aksamitnym serkiem i pistacjami
Szybka i łatwa w przygotowaniu przekąska nie tylko dla fanów suszonych owoców, ale również dla prawdziwych łasuchów.

Owsianka budyniowa
Malinowo-waniliowa owsianka budyniowa to idealny pomysł na udane rozpoczęcie dnia! Wykorzystaj termorobot MC Smart i przekonaj się, jak prosto można przygotować pełnowartościowe śniadanie.

Sałatka na grilla z ciecierzycą i wegańskim sosem BBQ
Sałatki nigdy się nie znudzą, jeśli będą wyjątkowe! Ta właśnie taka jest. Połącz warzywa z genialnym dressingiem BBQ i ciesz się smakami letniego grillowania!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bananowa piña colada bez alkoholu
Kremowa, kokosowo-owocowa, bezalkoholowa! Piña colada z napojem bananowym to słodki i orzeźwiający akcent, który poprawi smak każdego upalnego dnia. Spróbuj koniecznie!

Nektarynkowe lody sernikowe
Błyskawiczne w przygotowaniu lody z dodatkową dawką protein. Naprawdę ciężko się oprzeć temu pysznemu połączeniu nektarynki z limonką!

Ribollita: toskańska zupa fasolowa
Zupa, dzięki której nic się w kuchni nie zmarnuje, czyli ribollita inspirowana kuchnią toskańską, to sycąca propozycja dla miłośników mniej znanej kuchni w stylu włoskim. Sprawdź, jak pachnie i smakuje!