Smalec z fasoli • przepis • składniki • przygotowanie
Smalec z fasoli to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego smalcu wieprzowego. Ten roślinny zamiennik cieszy się coraz większą popularnością wśród osób poszukujących bezmięsnych smarowideł. Smalec z fasoli jest niezwykle prosty w przygotowaniu i można wykorzystać go nie tylko do kanapek. Jak przyrządzić ten nietuzinkowy produkt? Odkryj nasz przepis na pyszny smalec z fasoli!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY FASOLĘ
Ugotuj fasolę w tej samej wodzie, w której się moczyła wraz z sodą oczyszczoną oraz liściem laurowym. Zajmie to ok. godziny w przypadku drobniejszej odmiany fasoli i ok. 1,5 godziny w przypadku fasoli o dużych ziarnach (takiej jak Piękny Jaś. Pod koniec gotowania wyciągnij liście z garnka. Zakończ gotowanie, gdy woda prawie całkiem się zredukuje. Nie powinno zostać jej zbyt dużo, bo smalec wyjdzie za rzadki. Jeśli masz wątpliwości, czy w garnku nie ma za dużo płynu, odcedź z niej fasolę, a płyn zachowaj do późniejszego wykorzystania. Przyda się do rozrzedzania masy podczas blendowania.
BLENDUJEMY FASOLĘ
Ugotowaną białą fasolę przypraw sosem sojowym, a następnie zblenduj na gładką masę i odstaw na bok, by lekko przestygła. Jeśli masa jest sucha i trudno się ją miksuje, dolej nieco wody z gotowania.
PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ I JABŁKO
Cebulę i jabłko obierz i pokrój drobno. Składniki podsmaż na patelni na małym ogniu z rozgrzanym olejem. Po kilku minutach dodaj na patelnię masło oraz cukier i wymieszaj. Cebula i jabłko powinny się delikatnie skarmelizować. Ściągnij patelnię z ognia.
ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SKŁADNIKI
Dodaj cebulę i jabłko do fasoli. Dodaj także pozostałe przyprawy - pieprz, majeranek i sól, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj przy pomocy łopatki.
PRZEKŁADAMY SMALEC DO SŁOIKA
Gotowy smalec przełóż do słoika i pozwól mu całkiem wystygnąć, a potem zakręć i schowaj do lodówki. Smalec jest zdatny do spożycia przez ok. 5-6 dni.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1201,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
200,3 kcal
Tłuszcz
7,4 g
Węglowodany
26,6 g
Błonnik
5,7 g
Białko
7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kulki mocy z miechunką
Słodko-gorzkie kulki kokosowe z miechunką to idealna przekąska o każdej porze! Są proste w przygotowaniu i pyszne! Musisz ich spróbować!

Sum w śmietanie
Pyszne kawałki gotowanego suma podawane z ciepłym sosem śmietanowym wzbogaconym aromatem chrzanu oraz natką pietruszki.

Kurczak w sojowej marynacie
Łatwy przepis dla fanów kurczaka – pieczone podudzia zamarynowane w sosie sojowym z dodatkiem cebuli i czosnku.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zapiekanka ziemniaczana z serem camembert
Proste, efektowne i pyszne danie. Kilka klasycznych, doskonałych składników sprawi, że często będziesz do niego wracać. Eksperymentuj z serami, bo warto!

Zielone kanapki na pieczywie razowym
Tak zielono, jak tylko się da! Jeśli chcesz, by Twoje śniadanie było lekkie, ale pożywne, przygotuj zielone kanapki na pieczywie razowym – w wegetariańskiej lub wegańskiej wersji.

Napój marchewkowo-imbirowy z pomarańczą
Marchewka, imbir i pomarańcza to doskonała kompozycja na zimowe dni. Wypróbuj i zaserwuj swoim domownikom.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ziemniaki z 2 sosami
Danie inspirowane kuchnią kanaryjską w Kuchni Lidla – mocno osolone ziemniaczki razem z dwoma sosami – mojo rojo i mojo verde! Wypróbuj przepis!

Babeczki jogurtowe z owocami
Słodkie skarby w Twojej kuchni? Wypróbuj ten prosty i szybki przepis na babeczki! Idealnie się sprawdzą, gdy szukasz czegoś na weekend lub spodziewasz się gości.

Pomarańczowa gorąca czekolada
Gorąca czekolada z aromatem pomarańczy i cynamonu, czyli świetny napój na chłodny dzień i nie tylko.