Shortbread - kruche szkockie ciasteczka • przepis • składniki • przygotowanie
Shortbread to klasyczne ciasteczka, które obecne są w szkockiej tradycji kulinarnej od wieków. Charakteryzują się maślanym smakiem i kruchą, delikatną strukturą i doskonale komponują się z uwielbianą przez Brytyjczyków herbatą. Te pyszne ciastka można łatwo przygotować w domu — jak to zrobić? Przekonajcie się sami!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 22
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIESZAMY SÓL I MĄKI
W misce mieszamy mąkę pszenną i ryżową wraz z solą i odstawiamy na bok.
UCIERAMY MASŁO Z CUKREM
W drugiej misce ucieramy masło wraz z cukrem przy pomocy miksera ustawionego na najwyższe obroty.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Zmniejszamy obroty miksera na niższe i dodajemy mieszankę mąk. Mieszamy przez ok. minutę.
FORMUJEMY CIASTO
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z gotowego ciasta formujemy kulę, a następnie rozwałkowujemy ją na prostokątny placek o grubości ok. 1,5-2 cm.
KROIMY CIASTECZKA
Kroimy ciasto nożem na prostokąty, ale nie rozdzielamy ciasteczek. Patyczkiem do szaszłyków robimy w nich dziurki.
PIECZEMY CIASTECZKA
Blachę z ciastkami wkładamy do pieca i pieczemy przez 30-35 minut. Ciastka powinny tylko delikatnie się zarumienić i pozostać jasne.
DZIELIMY CIASTKA
Gdy ciasteczka się upieką, wyciągamy blachę z pieca i odkładamy na bok, by odpoczęły przez 5-10 minut. Potem ostrym nożem oddzielamy je od siebie i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Gotowe ciastka przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3326 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
151,2 kcal
Tłuszcz
8,8 g
Węglowodany
16,6 g
Błonnik
0,1 g
Białko
1,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Skrzydełka z cytrynowym sosem barbecue
Pieczone skrzydełka w wyjątkowo aromatycznym sosie barbecue z dodatkiem konfitury cytrynowej. Sprawdź, jak szybkie i pyszne jest to danie!

Zupa pieczarkowa z makaronem
Zupa pieczarkowa z makaronem to klasyczne danie, które zachwyca swoją prostotą i wielowymiarowym smakiem. Idealna na każdą okazję, w sam raz na ciepłe i chłodne dni. Sprawdźcie nasz przepis na tę smaczną i pożywną zupę!

Alpejskie ciasto z owocami lasu i bezą
Smaczne ciasto o fantazyjnym kształcie - zainspiruj się przepisem Pawła Małeckiego!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegański falafel burger z portobello
Całkiem nowa odsłona wegańskich burgerów z grilla! Przygotuj bułki z kapeluszy pieczarek portobello i zamknij między nimi pyszne kotleciki falafel oraz moc świeżych warzyw. Mniam!

Chrzanowo-czosnkowe purée ziemniaczane
Wariacja na temat klasycznego purée. Dodatek chrzanu i czosnku nadaje mu wyrazisty smak i intensywny aromat.

Roladki z bakłażana
Masa twarogowa, szynka serrano i ser mozzarella w warzywnej roladce to ciekawy sposób na wykorzystanie bakłażana.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Marynowany schab z mozzarellą i grillowaną cukinią
Soczysty, pachnący, doskonały! Taki jest schab przygotowany według tego przepisu. Jego smak przypadnie do gustu każdemu.

Razowe grzanki z musem z awokado i wędzonym łososiem
Razowe pieczywo, mus z awokado i nieodłączny element idealnego śniadania: jajko, tym razem w koszulce! Oto pożywne tosty na dobry początek dnia!

Pstrąg łososiowy ze szpinakiem i czosnkiem
Delikatne rybne filety zapieczone z orzechami i szpinakowo-serowym farszem. Smakowity pomysł na lekki i zdrowy posiłek.