Sałatka z łososiem wędzonym na zimno • przepis • składniki • przygotowanie
Sałatka z wędzonym na zimno łososiem naszego autorstwa to prawdziwa uczta smaków. Kluczowym składnikiem są tu kapary, które podkreślają głęboki smak łososia. Do tego świeże warzywa, chrupiąca sałata i aromatyczny dressing sprawiają, że całość staje się lekkim, ale jednocześnie sycącym daniem. Poznaj nasz sposób na sałatkę z łososiem!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MYJEMY SAŁATY
Wyciągamy sałaty z opakowania i wkładamy je do durszlaka. Lekko płuczemy zimną wodą i osuszamy, a potem przesypujemy do miski.
PRZYGOTOWUJEMY ŁOSOSIA
Łososia dzielimy na mniejsze kawałki i układamy na sałacie.
KROIMY WARZYWA
Cebulę obieramy z łupiny i przekrajamy na pół, a potem kroimy w plastry. Wrzucamy do miski. Ogórka myjemy i osuszamy. Przekrajamy go wzdłuż, a potem również kroimy w plastry. Dodajemy do miski.
DODAJEMY KAPARY
Posypujemy sałatkę kaparami i wszystko mieszamy.
WYCISKAMY SOK Z CYTRYNY
Cytrynę sparzamy, kroimy na pół i z jednej połowy wyciskamy sok wprost do kubka. Drugą połowę kroimy w plasterki i zostawiamy do dekoracji.
DODAJEMY OLIWĘ
Wlewamy oliwę do kubka i wszystko energetycznie mieszamy.
DODAJEMY PRZYPRAWY
Dodajemy wszystkie przyprawy i ponownie mieszamy sos.
POLEWAMY SOSEM SAŁATKĘ
Polewamy sałatkę sosem i wszystko delikatnie mieszamy, aby sos pokrył równomiernie wszystkie składniki.
OZDABIAMY SAŁATKĘ
Dekorujemy sałatkę cytryną. Gotową sałatkę podajemy ze świeżym pieczywem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
279,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
93,3 kcal
Tłuszcz
3,4 g
Węglowodany
13,4 g
Błonnik
4,2 g
Białko
9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sylwestrowe quiche z kabanosami, serem i musztardą
Sylwestrowy quiche, czyli minitarty z farszem z kabanosów i sera, pokocha każdy, kto ceni sobie proste, ale wyjątkowo smaczne przekąski. Niech trafią na Twój stół w ten wyjątkowy czas!

Mintaj z sosem bordelaise
Sos bordelaise to klasyka kuchni francuskiej. Tym razem podany w towarzystwie mintaja, świeżych ziół i szpinaku!

Ratatouille
Pyszne danie na bazie warzyw to prawdziwa klasyka kuchni francuskiej. Świetne jako samodzielna potrawa lub dodatek do mięs.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kalafiorowa zupa krem
Zupa na dziś? Krem z kalafiora! Przygotujesz go w prosty sposób i to zaledwie w 30 minut!

Twarożek na kanapki z rzodkiewkami
Śmietankowy twarożek z rzodkiewkami i rzeżuchą świetny na kanapki lub jako samodzielna przekąska. Wypróbuj ten błyskawiczny przepis na śniadanie!

Ser do naleśników na 4 sposoby
Naleśniki z serem na słodko! Któż ich nie kocha? W zależności od tego, w jaki sposób przygotujemy nadzienie, naleśniki mogą przybrać postać bogatego deseru albo sycącego śniadania. Podstawą jest jednak znajomość przepisu na dobry ser. Jeśli szukasz przepisu, który na stałe zagości w Twojej kuchni, oto 3 propozycje do przetestowania. Wybierz tę, która posmakuje Ci najbardziej!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Muffiny Mikołajki z wiśniami i kremem mascarpone
Mikołajki to taki młodszy brat świąt, warto więc zrobić słodką rozgrzewkę! Mikołajkowe muffiny z wiśniami i kremem zrobią to najlepiej!

Croquetas z purée ziemniaczanym i chorizo
Lubisz eksperymentować? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj odmieniony przepis na croquetas w stylu hiszpańskim! Z dodatkiem purée ziemniaczanego i chorizo będą idealną przekąską na każdą imprezę i nie tylko.

Galaretki pomarańczowe w skórce
Pomarańczowe łódeczki z jadalną skórką zasmakują nie tylko najmłodszym! Przygotuj je koniecznie według przepisu Pawła!