Sajgonki z mięsem mielonym • przepis • składniki • przygotowanie
Sajgonki z mięsem mielonym i warzywami to doskonały pomysł na lunch do pracy, a także na imprezowe przekąski!

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY MIĘSO MIELONE
Dymki oczyszczamy, imbir obieramy. Drobno siekamy i podsmażamy z mięsem mielonym na rozgrzanym oleju. Doprawiamy solą, sosem sojowym, sambal oelek, kolendrą i szafranem. Podsmażamy do zarumienienia, następnie studzimy.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI FARSZU
Marchew obieramy i kroimy w cienkie paski. Ananasa osączamy i kroimy w drobną kostkę. Kiełki myjemy, dobrze osączamy i grubo kroimy. Wszystko mieszamy z mięsem mielonym i doprawiamy do smaku.
ZAWIJAMY SAJGONKI
Płaty papieru ryżowego krótko moczymy w zimnej wodzie. Lekko osączamy, układamy każdorazowo po dwa, jeden na drugim, na wilgotnej ściereczce kuchennej i nakładamy porcję farszu. Boki zwijamy nad farszem, papier ryżowy zwijamy w roladkę. Olej wlewamy na wysokość 2-3 palców na patelnię i rozgrzewamy. Sajgonki smażymy porcjami po 3-4 minuty, obracając, aż będą chrupiące i się zarumienią. Osączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z sosem sojowym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1387,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
173,4 kcal
Tłuszcz
7 g
Węglowodany
20 g
Błonnik
8,2 g
Białko
8,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Smoothie z żurawinami
Aksamitne smoothie o bardzo owocowym smaku to świetny pomysł na drugie śniadanie lub lunch. Wmiksuj się w ten przepis i sprawdź, jak świetnie smakuje połączenie żurawin i bananów.

Domowa kostka rosołowa
W pełni naturalna i domowa kostka rosołowa to podstawa idealnej zupy. Przygotuj ją według przepisu Kingi, z najlepszych warzyw i świeżych ziół!

Blok czekoladowy – domowy!
Zobacz, jak przygotować smakołyk, który na pewno pamiętasz z dzieciństwa! Blok czekoladowy w nieco innej wersji – z amarantusem i żurawinami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tarta flambée z pieczarkami i boczkiem
Wypróbuj przepis na kruchą tartę z aromatycznym serem kozim, boczkiem i pieczarkami!

Kurczak w kwasie chlebowym
Spróbuj nieco innej wersji kurczaka! Karol przygotował go z kwasem chlebowym i makaronem!

Pieczona dorada z salsą pomidorową i młodą kapustą
Sezon na młodą kapustę trwa, a Karol Okrasa również ma na nią swój pomysł! Podsmażona z czosnkiem i skórką cytrynową będzie doskonałym dodatkiem do pieczonej dorady.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kurczak generała Tso
Kurczak generała Tso to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw o chińsko-amerykańskim rodowodzie, które łączy w sobie chrupiące kawałki kurczaka w słodko-pikantnym sosie. Przygotowanie tego dania w domu jest prostsze, niż się wydaje — wystarczy kilka podstawowych składników i gotowe. Poznaj nasz przepis na to pyszne danie!

Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
Pizza neapolitańska to ikona włoskiej kuchni oraz kultury. Aromatyczna, pulchna i minimalistyczna pizza wypiekana w wysokiej temperaturze jest praktycznie niemożliwa do przygotowania w domowych warunkach, ale czy na pewno? Przygotowaliśmy dla Ciebie specjalny przepis na pizzę w stylu neapolitańskim, którą da się wypiec w domowym piekarniku. Zrób ją razem z nami!

Pierogi z truskawkami i śliwkami
Zrób wyśmienite pierogi z ciasta parzonego z nadzieniem truskawkowym i śliwkowym!