Ryż smażony z warzywami i jajkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Jak wykorzystać resztki ugotowanego ryżu? Na przykład przygotować smażony ryż z jajkiem i warzywami! Nie znasz takiego połączenia? Koniecznie sprawdź przepis Kingi! To superdanie zero waste!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY WARZYWA
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Białą część dymki siekamy i dodajemy do cebuli. Całość chwilę smażymy, a następnie dodajemy marchewkę z groszkiem (lub inne warzywa). Mieszamy i smażymy do momentu, aż warzywa zmiękną.
DODAJEMY RYŻ
Kiedy warzywa się podsmażą, dodajemy ugotowany ryż i całość mieszamy, aby składniki się połączyły.
ROZBIJAMY JAJKA
Do miseczki wbijamy 3 jajka, solimy je i roztrzepujemy widelcem. Siekamy zieloną część dymki, czyli szczypior.
ŁĄCZYMY JAJKA Z RYŻEM I WARZYWAMI
Ryż i warzywa rozgarniamy na boki patelni tak, aby zrobić miejsce na jajka. Wlewamy roztrzepane jajka i całość energicznie mieszamy. Wyłączamy palnik i dalej mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy posiekany szczypior i całość doprawiamy sosem sojowym. Ponownie mieszamy i przekładamy na talerze.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
699,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
349,8 kcal
Tłuszcz
12,2 g
Węglowodany
43,5 g
Błonnik
14,9 g
Białko
14,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kompot z wiśni
Tradycyjny polski napój, który doskonale sprawdza się jako orzeźwiający dodatek do obiadu? To na pewno jest kompot! A jeśli akurat jest lato, to musi być kompot z wiśni. Chyba, że mamy kompot w słoikach, wówczas smakiem lata możemy rozkoszować się o dowolnej porze roku. Jak zrobić kompot w obu wariantach: na świeżo i do słoików? Przekonaj się, że to proste!

Makaron tagliatelle ze szpinakiem i łososiem
Ryba i szpinak to duet doskonały. W połączeniu z makaronem tworzy przepyszne danie, w którym rozsmakuje się każdy.

Pinsa z kiełbasą nduja, burratą i cukinią
Błyskawiczna w przygotowaniu pinsa z lekko pikantną kiełbasą nduja, świeżą cukinią i kremową burratą. Wypróbuj ten pyszny pomysł na kolację lub przekąskę na imprezę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bananowa piña colada bez alkoholu
Kremowa, kokosowo-owocowa, bezalkoholowa! Piña colada z napojem bananowym to słodki i orzeźwiający akcent, który poprawi smak każdego upalnego dnia. Spróbuj koniecznie!

Sałatka ze szpinakiem, pulpecikami azjatyckimi i chipsami z szynki szwarcwaldzkiej
Sałatka w stylu azjatyckim z orientalnie doprawionymi pulpecikami z mięsa mielonego zaspokoi nawet największy głód!

Sałatka z kuskusem, bobem i wędzonym twarogiem
Smakująca latem sałatka pełna sezonowych warzyw i z dodatkiem wędzonego twarogu. Skuś się i przygotuj to wyjątkowe danie, które idealnie sprawdzi się jako lunch lub kolacja.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tajski łosoś curry w mleczku kokosowym
Curry to jedna z najsłynniejszych potraw kuchni azjatyckiej. Wypróbuj tajską wersję dania!

Grillowane ślimaki z indyka
Kuszące grillowane ślimaczki z piersi indyka, skrywające w swym wnętrzu soczyste kawałki mango i plastry szynki.

Sałatka makaronowo-serowa w słoikach
Lubisz próbować niespotykanych połączeń smakowych? Jeśli tak, koniecznie spróbuj tej sałatki makaronowej! Nadziewane serem cappelletti w połączeniu z oliwkami i awokado to naprawdę wyjątkowy pomysł na obiad.