Racuchy z karmelizowanymi gruszkami • przepis • składniki • przygotowanie
Rumiane, pulchne placuszki z ciasta drożdżowego z dodatkiem słodkich gruszek. Idealne na śniadanie, doskonałe na deser!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE NA GORĄCEJ
patelni karmelizujemy cukier na ciemnozłoty kolor.
DODAJEMY POKROJONĄ W
kostkę gruszkę i smażymy przez kilka minut, do momentu połączenia się cukru z gruszką. STUDZIMY.
DELIKATNIE PODGRZEWAMY MLEKO
(tak, aby było można włożyć do niego palec).
DROŻDŻE UCIERAMY Z
cukrem do rozpuszczenia, dodajemy mleko oraz 1/3 ilości mąki - rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia.
DODAJEMY POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ
mąki, jajko oraz karmelizowaną gruszkę. SMAŻYMY NA ROZGRZANYM: oleju.
RACUCHY PODAJEMY POSYPANE
cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
980,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
326,8 kcal
Tłuszcz
9 g
Węglowodany
55,6 g
Błonnik
4,4 g
Białko
7,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pudding chia z owocami leśnymi
Leśne smaki w słodkim wydaniu? Ten pudding można opisać w samych superlatywach: superproste przygotowanie i supersmak! Sprawdź i się przekonaj!

Placuszki z kaszy manny
Puszyste, miękkie placuszki z kaszy manny nie tylko dostarczą Ci cennej energii na początek dnia, ale także zaskoczą swoim nietypowym smakiem. Dodatek banana w składzie czyni je jeszcze smaczniejszymi i szczególnie lubianymi przez dzieci! Przygotowanie tych placków nie zajmuje wiele czasu, a efekt z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Poznaj nasz sposób na ten smakołyk!

Młode ziemniaki z grilla w boczku
Ziemniaki z rusztu to smakowity dodatek, który przygotujesz w kilka chwil. Owiń warzywa boczkiem, ugrilluj i… gotowe!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chłodnik z botwiny z ogórkiem i szczypiorem
Zobacz, jak przygotować doskonały chłodnik według Karola Okrasy. Nie zabraknie w nim rzodkiewki, ogórka, koperku i oczywiście ziemniaków z okrasą!

Pstrąg łososiowy ze szpinakiem i czosnkiem
Delikatne rybne filety zapieczone z orzechami i szpinakowo-serowym farszem. Smakowity pomysł na lekki i zdrowy posiłek.

Sernik dyniowy
Pyszny i puszysty sernik dyniowy z dodatkiem aromatycznego cynamonu, czyli idealne ciasto na jesień! Przygotuj ten przepis Pawła i zaskocz bliskich nowym smakiem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegetariańskie kofty z soczewicy
Kto powiedział, że pyszne danie z grilla to musi być mięso? Na pewno nie Kinga! Koniecznie wypróbuj jej najnowszy przepis na wegańskie kofty podawane na chlebkach naan.

Orzeszki — ciastka z nutką nostalgii
Orzeszki to ciasteczka, które wiele osób pamięta z dzieciństwa jako nieodłączny element rodzinnych spotkań. Te małe, słodkie przysmaki w kształcie orzechów, wypełnione kremowym nadzieniem budzą nostalgię. Wypróbujcie nasz przepis, by przypomnieć sobie smak tych pysznych ciasteczek!

Panna cotta fit
Zobacz, jak Kinga Paruzel odchudziła panna cottę! Nawet tradycyjny deser w stylu włoskim może być fit!