Raclette z porami i boczkiem w śmietanie • przepis • składniki • przygotowanie
Skosztuj przysmaku szwajcarskich pasterzy. Gorący ser z dodatkami świetnie smakuje z dobrej jakości chlebem.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY PORA
Pora oczyszczamy, kroimy w grube krążki i dusimy na gorącym maśle aż do zeszklenia. Dolewamy białe wino, dusimy na wolnym ogniu przez 2 minuty.
PORA ZALEWAMY ŚMIETANĄ
Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy przez ok. 10 minut aż do miękkości, w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Doprawiamy do smaku.
SER RACLETTE PODAJEMY Z KORNISZONAMI
Boczek kroimy w paski. Ser raclette obieramy ze skórki i kroimy w paski. Boczek i pora w śmietanie rozkładamy na patelenkach grilla do raclette, obkładamy serem i stapiamy. Podajemy z osączonymi korniszonami. Do tego pasuje pożywny chleb na zakwasie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2159,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
539,9 kcal
Tłuszcz
30,7 g
Węglowodany
47,7 g
Błonnik
13,4 g
Białko
13,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaron z łososiem
Makaron z łososiem to różnorodność smaków, tekstur i składników. Stwórz lekkie danie z nutą orientu według pomysłu Darii!

Placki ziemniaczane z kapustą oraz dipem z rzodkiewki i rzeżuchy
Placki ziemniaczane mogą mieć wiele wcieleń. Poznaj to nietypowe, a zarazem bardzo pyszne – z białą kapustą.

Golonka indyka w sosie musztardowym
Chrupiąca skórka i kruche mięso to podstawy idealnej golonki! Podana z sosem musztardowym smakuje wyśmienicie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańska fajita z pieczarek portobello i papryki
Fajitas w wersji wegańskiej? Wypróbuj przepis Kingi i zasmakuj w nowej, aromatycznej wersji tego meksykańskiego dania!

Pinsa verde
Czy znasz już kuzynkę pizzy, czyli pinsę? Jeśli nie, koniecznie zapoznaj się z nią, korzystając z przepisu Pauli na pinsę z boczkiem i szynką parmeńską! To pyszne danie, które będzie gotowe w 20 minut, zachwyci niejednego domownika.

Kulki piernikowe z rumem i ananasem
Świąteczne słodkości co roku mogą smakować inaczej. A obok tego połączenia nikt nie przejdzie obojętnie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Biszkopt z białek
Bielutki biszkopt dla tych, którzy lubią być bardziej fit, czyli biszkopt z białek! To świetny pomysł na bazę lżejszego tortu, który nadal będzie świetnie smakował.

Bożonarodzeniowe ciasto gruszkowo-marcepanowe
Gruszki i marcepan to doskonałe połączenie smakowe, które warto wykorzystać, przygotowując bożonarodzeniowe, domowe ciasto! Jest proste i efektowne, więc uda się każdemu i ozdobi świąteczny stół.

Warzywa w tempurze
Planujesz imprezę w azjatyckim stylu? Jako przekąskę podaj gościom świeże i chrupiące warzywa w tempurze – z sosami z przepisu Darii smakują doskonale!