Pudding ryżowy z kardamonem i sałatką z mango • przepis • składniki • przygotowanie
Zobacz, jak przygotować ryż na słodko. Z dodatkiem kardamonu i z sałatką z mango oraz truskawek.

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY RYŻ NA PUDDING
Z ziaren wyjmujemy nasiona kardamonu i ucieramy drobno w moździerzu. Zagotowujemy z mlekiem i cukrem. Dodajemy ryż i gotujemy przez 5 minut, mieszając. Następnie gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 45-50 minut, mieszając od czasu do czasu, aż ryż zmięknie, a płyn prawie całkowicie się wchłonie. Ryż na mleku zdejmujemy z ognia i studzimy przez 15 minut.
NAKŁADAMY PORCJE PUDDINGU
Żelatynę moczymy w zimnej wodzie, rozpuszczamy w ciepłym ryżu z mlekiem i studzimy przez kolejne ok. 30 minut. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy i mieszamy, pudding ryżowy przekładamy do 6 filiżanek lub foremek (po ok. 200 ml) wypłukanych zimną wodą. Wstawiamy na 3-4 godziny lub na noc do lodówki.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z MANGO I TRUSKAWEK
Przed podaniem mango obieramy, miąższ odkrawamy od pestki i kroimy w cienkie plasterki. Truskawki oczyszczamy i kroimy w plasterki. 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny i miód mieszamy, skrapiamy nim owoce i pozostawiamy na chwilę aż do przegryzienia się smaków. Pudding ryżowy przekładamy na talerze i podajemy z sałatą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2161,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
360,3 kcal
Tłuszcz
11,2 g
Węglowodany
57,2 g
Błonnik
10,1 g
Białko
10,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczony kurczak chermoula z warzywami
Świeży kurczak to baza do wielu posiłków. Przygotujmy go w pachnącej marynacie z dodatkiem marchewek, ziemniaków i selera.

Kaszotto ze szparagami
Szparagi i quinoa, czyli szybkie kaszotto według przepisu Karola! Przygotuj je, zanim skończy się sezon!

Tosty francuskie z bananami
Słodkie śniadanie, które zachwyci wszystkich – tosty francuskie z bananami i sosem limonkowym. Koniecznie wypróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Krakersy z chutneyem brzoskwiniowym
Szukasz przepisu na coś do chrupania? Mamy dla Ciebie smakowitą przekąskę! Krakersy i brzoskwiniowy chutney to połączenie idealne. Wypróbuj koniecznie!

Piersi gęsi duszone z jabłkami, suszonymi śliwkami i żurawinami
Gęś przygotowana na sposób podhalański - z pieczonymi ziemniaczkami i zasmażanymi buraczkami.

Pyszne ciasto gryczane
Jak zrobić pyszne ciasto gryczane? Najlepiej wg przepisu Pawła Małeckiego z Kuchni Lidla! Spróbuj koniecznie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Koktajl tiramisu
Smak tiramisu w formie koktajlu? Dzięki temu przepisowi to możliwe!

Risotto z groszkiem — przepis rodem z Wenecji
Risotto z groszkiem i pancettą, znane we Włoszech pod nazwą „Risi e Bisi” to jedno z kultowych dań serwowanych w Wenecji i okolicach. Soczysty groszek w połączeniu z kremowym ryżem i słonym, długo dojrzewającym boczkiem tworzą wyjątkową kompozycję smakową. Jak przyrządzić to pyszne danie i na co zwrócić uwagę podczas jego przygotowywania? Poznaj tajniki przyrządzania Risi e Bisi!

Ciasto à la Kinder Country
Znane słodycze bywają inspiracją także dla Pawła Małeckiego! Sprawdź, jak smakują warstwy ciasta z aksamitnym kremem śmietanowym, czekoladą i pszenicą!