Marakuja curd • przepis • składniki • przygotowanie
Marakuja Curd to fantastyczny dodatek do deserów, babeczek i kruchych tart. Jego egzotyczny smak sprawia, że słodkości nabierają wyjątkowego charakteru.

Czas przygotowania
140 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY MASŁO, MARAKUJĘ I JAJKA
Masło rozpuszczamy w rondelku wraz z miąższem z marakui i solą. W misce przez chwilę ubijamy cukier, żółtka i jajko. Garnek z masłem zdejmujemy z ognia i kilka łyżek gotowej masy dodajemy do ubitych jajek, cały czas ubijając. Czynność powtarzamy do momentu, kiedy obie masy będą połączone.
GOTUJEMY GOTOWĄ MASĘ
Całą mieszankę wlewamy z powrotem do garnka i gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając. Gotujemy przez około 5-8 minut, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu.
SCHŁADZAMY CURD W LODÓWCE
Gotową masę przelewamy do słoika i przykrywamy folią, aby nie powstała skorupka (kożuch). Schładzamy w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1824 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
114 kcal
Tłuszcz
6,7 g
Węglowodany
11,1 g
Błonnik
2,4 g
Białko
2,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bigos rybny
Bigos rybny to nietypowa wersja doskonale znanej wszystkim potrawy. Idealne danie dla miłośników ryb!

ORZEŹWIAJĄCY KOMPOT Z RABARBARU
Idealny napój na lato – orzeźwiający kompot z rabarbaru z listkami mięty i kostkami lodu. Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Makaron konjac z kurczakiem z airfryera
Przygotowane w airfryerze danie w azjatyckim stylu z soczystym kurczakiem, chrupiącymi warzywami i makaronem konjac to świetny pomysł na szybki obiad lub kolację.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Babeczki piernikowe z ganaszem cynamonowym
Paweł Małecki ma dla Ciebie przepis, dzięki któremu poczujesz zbliżające się święta – piernikowe babeczki z cynamonem i czekoladą!

Kujawski drożdżowy placek maślany
Pomysł na klasyczne, drożdżowe ciasto, które sprawdzi się w każdej sytuacji. Pachnące, puszyste, rumiane, doskonałe!

Kołacz z białym serem
Kołacz, czyli ciasto drożdżowe wypełnione masą twarogową z nutą wanilii. Koniecznie oprószone cukrem pudrem, z przepisu Pawła Małeckiego!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto czekoladowe – prosty przepis
To przepis dla fanów czekolady! Przygotuj ciasto, którym w dzieciństwie zajadał się Paweł Małecki.

Zapiekanka ryżowa z warzywami i kurczakiem
Połączenie ryżu i warzyw sprawdza się zawsze – tym bardziej warto po nie sięgnąć, by przygotować prostą i szybką zapiekankę ryżową. Jest idealna, gdy brakuje Ci pomysłu na obiad. Spróbuj jej!

Zapiekany bochenek chleba na imprezę sylwestrową
Szukasz pomysłu na przekąski sylwestrowe? Sięgnij po przepis na zapiekany bochenek z aromatycznymi, suszonymi pomidorami, ziołami i serami. Szybki i prosty przepis!