Polędwiczki wieprzowe po meksykańsku, Dla twardzieli • przepis • składniki • przygotowanie
Niestraszne Ci naprawdę ostre dania? Przygotuj pikantne polędwiczki wieprzowe w stylu meksykańskim.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ BLACHĘ
do pieczenia patelnię grillową pędzelek folię aluminiową patyczki do szaszłyków rozgrzej piekarnik do 180°C (góra/dół) * Bardzo ostre danie Kukurydza Obrane kolby kukurydzy kroimy na pół, następnie nabijamy na patyczki do szaszłyków i gotujemy w dużej ilości osolonej wody pod przykryciem przez mniej więcej 20-30 minut.
PO UPŁYWIE TEGO
czasu połówki kolb kukurydzy hartujemy zimną wodą.
SOS 1 ŁYŻKĘ
oleju rzepakowego podgrzewamy w niedużym garnku, na rozgrzany olej wrzucamy drobno posiekany czosnek i pokrojone papryczki jalapeno (jeśli preferujesz niezbyt ostre potrawy, zmniejsz ilość dodanych papryczek jalapeno).
CAŁOŚĆ MIESZAMY, PODSMAŻAMY
przez mniej więcej minutę.
NASTĘPNIE DODAJEMY ZMIAŻDŻONY
w moździerzu pieprz, sok z 1 pomarańczy, sok z 1 limonki i biały ocet winny, całość chwilę podgotowujemy.
NASTĘPNIE DODAJEMY
miód.
SOS W GARNKU
często mieszamy, redukujemy na małym ogniu (sos powinien zredukować się o połowę) i zdejmujemy z ognia.
POLĘDWICZKI KMINEK PRAŻYMY
na patelni grillowej (często przerzucając kminek na patelni, prażymy do momentu, aż kminek zacznie delikatnie strzelać), uprażony kminek przerzucamy do moździerza razem z 1 łyżeczką soli i ucieramy, następnie odstawiamy.
POLĘDWICZKI MYJEMY I
osuszamy, kroimy na pół, obtaczamy w kminku i w soli.
POLĘDWICZKI GRILLUJEMY NA
patelni grillowej z obu stron, następnie przekładamy je z patelni na kratkę z piekarnika położoną na blaszce do pieczenia i smarujemy sosem z jalapeno.
POLĘDWICZKI WKŁADAMY DO
piekarnika na 10-15 minut.
PO TYM CZASIE
wyjmujemy polędwiczki z piekarnika, odstawiamy na chwilę, przykrywając je folią aluminiową.
NA PATELNIĘ GRILLOWĄ
wylewamy 1 łyżkę oleju rzepakowego, grillujemy z obu stron wcześniej ugotowane i zahartowane połówki kolb kukurydzy.
JAK PODAWAĆ TALERZE,
na których będziemy podawać danie, smarujemy niewielką ilością sosu za pomocą pędzelka.
POLĘDWICZKI KROIMY NA
ukos na mniejsze kawałki, układamy na talerzu, obok kładziemy połówki kolb kukurydzy.
KOLBY KUKURYDZY SMARUJEMY
masłem za pomocą pędzelka i solimy.
DANIE DEKORUJEMY POSIEKANĄ
kolendrą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2033,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
508,3 kcal
Tłuszcz
18,9 g
Węglowodany
30,1 g
Błonnik
55 g
Białko
55 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tortilla z salami i serem – pomysł na lunchbox
Co zapakować do dziecięcego lunchboxu? Darek Gutkowski przychodzi z podpowiedzią i pokazuje, jak przygotować tortillę z salami i serem.

Pikantna zapiekanka kukurydziana
Kukurydza z papryczkami jalapenos zapieczona z gulaszem wieprzowym. Pikantna propozycja dla fanów kuchni w stylu meksykańskim!

Grillowany filet z łososia z salsą z mango, kolendrą, miętą i ryżem basmati
Zgrillujmy coś pysznego! Proponujemy łososia w rytmie, to znaczy w sosie salsa. Będzie smacznie i bardzo lekko…
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bulion azjatycki z chow mein i krewetkami
Pyszna rozgrzewająca zupa, mająca swe korzenie w kuchni azjatyckiej – delikatny bulion wzbogacony smakiem krewetek.

Smażony seler z boczkiem i migdałami
Seler to nie tylko jeden ze składników warzywnego bulionu. Świetnie smakuje również smażony. Spróbuj połączenia z boczkiem i migdałami – na purée.

Kanapka z kurczakiem, majonezem, awokado i jabłkiem
Szybka kanapka z kurczakiem na drugie śniadanie. Dodaj do niej sos na bazie majonezu z jabłkami i awokado.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gulasz z indyka
Gotowanie gulaszu z indyka to wyjątkowa podróż po smakach, która otuli nas aromatem. W tym przepisie połączymy tradycję z nowoczesnością, aby stworzyć danie pełne smaku. Gulasz z indyka to propozycja dla tych, którzy poszukują czegoś innego niż klasyczny gulasz wołowy. Spróbuj zrobić go wraz z nami!

Wegańska tarta z warzywami i serkiem z nerkowców
Roślinna tarta z kremowym serkiem: prosta w przygotowaniu i niezwykła w smaku! Do jej przygotowania możesz użyć dowolnych warzyw. Przygotuj i podziel się z bliskimi!

Risotto czekoladowo-jabłkowe
Risotto możesz także przygotować na słodko! Z dodatkiem jabłek i czekolady smakuje doskonale!