Pieczona feta z warzywami • przepis • składniki • przygotowanie
Feta w roli głównej! Ten najbardziej znany grecki ser świetnie nadaje się do zapiekania, więc warto przyrządzić go w formie bogatego talerza przekąsek, pełnego warzyw i chrupiących dodatków.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY WARZYWA I FETĘ
Cebulę kroimy w cienkie plastry, cukinię w talarki, a paprykę w paski. Pokrojone warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego i obficie skrapiamy oliwą.
PIECZEMY FETĘ Z WARZYWAMI
Fetę z warzywami pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Ser i warzywa powinny nabrać z wierzchu ładnego, złotego koloru.
PODAJEMY DANIE
Na zapieczony ser z warzywami wykładamy oliwki. Całość dekorujemy z wierzchu listkami bazylii. Pieczoną fetę podajemy na ciepło z chlebkami pita lub paluszkami chlebowymi oraz sosem tzatziki przełożonym do miseczki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3255,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
813,9 kcal
Tłuszcz
39,9 g
Węglowodany
94,2 g
Błonnik
26,9 g
Białko
26,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szakszuka z botwinki
Inna wersja popularnej szakszuki. Tym razem Kinga wykorzystała w przepisie botwinkę i dymkę, które także świetnie łączą się z jajkami. To świetny pomysł na letnie śniadanie!

Chlebek mięsny po grecku z tzatziki
Dla tych, którzy ponad wszystko kochają mięso w każdej postaci, mamy propozycję – „chlebek” w stylu greckim.

Amerykańskie śniadanie: bacon pancakes i apple pie smoothie
Słodkie i słone smaki w odsłonie inspirowanej Ameryką polecają się na tematyczne śniadanie! Przygotuj puszyste pancakes i podaj je z pożywnym koktajlem o smaku szarlotki.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szpecle ze szpinakiem z serem
Spróbuj specjału kuchni tyrolskiej, czyli szpecli. Te szpinakowe, podane z sosem serowym na pewno Ci zasmakują.

Rolada bakaliowa
Przepyszna rolada zrobiona w całości z bakalii, bez dodatku cukru, sycąca i wegańska. Idealnie sprawdzi się jako słodka przekąska dla dzieci i nie tylko!

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą
Idealne kruche ciasto, pyszna i słodka beza, a do tego śliwki w cynamonie. Wypróbuj ten przepis i przygotuj to świetne ciasto na koniec lata.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Smażony filet z sandacza z kapustą kiszoną w śmietanie
Sandacz i kiszona kapusta w śmietanie to duet, któremu warto poświęcić kilka chwil w kuchni. Wykorzystaj ten przepis i zaproś na świąteczny stół rybę w całkiem nowym wydaniu!

Pizza pepperoni
Dużo pepperoni i dużo sera! Ten przepis zdecydowanie powinien zajmować pierwsze miejsce na liście najlepszych pizz świata. Ostry smak kiełbasy miesza się tutaj z cudowną słodyczą pomidorów. Musisz spróbować!

Chia parfait z domową granolą
Domowa granola to świetny dodatek do śniadania lub deseru, dlatego warto zrobić od razu większą porcję! Zobacz, jaką wersję granoli przygotował nasz cukiernik – Paweł Małecki – i jak smakowicie ją połączył z innymi dodatkami.