Polędwica wieprzowa ze szparagami w śmietanie • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz eleganckiego dania? Przygotuj wyśmienitą polędwicę wieprzową ze szparagami w śmietanie oraz aromatycznym ryżem ze świeżą trybulą.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY POLĘDWICĘ
Polędwicę myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Nacieramy olejem, doprawiamy solą, pieprzem i obsmażamy z każdej strony na rozgrzanej patelni. Następnie smażymy dalej pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 25 minut, kilkakrotnie przy tym obracając.
GOTUJEMY SZPARAGI Z WINEM I ŚMIETANKĄ
W międzyczasie szparagi obieramy, końcówki obcinamy. Szparagi kroimy na kawałki o długości 3 cm. W garnku roztapiamy 2 łyżki masła i wrzucamy szparagi. Podlewamy winem i śmietanką. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 12 minut.
DO RYŻU DODAJEMY TRYBULĘ
Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Trybulę drobno siekamy. Sos ze szparagów w razie potrzeby zagęszczamy mąką ziemniaczaną i doprawiamy do smaku. Trybulę i pozostałe masło dodajemy do ryżu i mieszamy, nakładamy do małych miseczek i wykładamy na talerz. Polędwicę kroimy, układamy ze szparagami w śmietanie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2637,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
659,4 kcal
Tłuszcz
32,5 g
Węglowodany
45,5 g
Błonnik
31,6 g
Białko
31,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika
Najlepszy pomysł na śniadanie? Domowy chleb pszenno-żytni! Ten według przepisu Pawła ma chrupiącą skórkę, jest pełen ziaren słonecznika i naprawdę zachwyca smakiem.

Szaszłyki z karkówki w marynacie orzechowej z gruszkami i sałatką z rukoli
Szaszłyki z karkówki to jeden z niekwestionowanych klasyków polskiego grillowania. Jednak dzięki kreatywności kulinarnej mistrza kuchni Karola Okrasy, ten popularny przysmak zyskuje zupełnie nowe oblicze. Marynata orzechowa, grillowane gruszki i aromatyczna sałatka z rukoli tworzą kompozycję, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Wiosenny dżem truskawkowy
Naleśniki, gofry, słodkie kanapki… słoiczek domowego dżemu zawsze warto mieć pod ręką, by podać bliskim coś pysznego. Przygotuj go z truskawek i ciesz się smakiem lata przez cały rok!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Eskalopki z indyka w papilotce
Jeden z pyszniejszych przepisów na pysznego indyka - pieczonego w formie eskalopek i serwowanego z ziemniaczaną zapiekanką.

Jarski żurek łemkowski
Niech przy wielkanocnym stole każdy znajdzie coś dla siebie! Sprawdź, jak smakuje jarski żurek łemkowski Karola Okrasy i ciesz się smakiem prawdziwej polskiej tradycji!

Zupa z kalarepy (oberiba) i proziaki
Odkrywaj regionalne, sezonowe smaki dzięki przepisowi Kingi na oberibę – śląską zupę z kalarepy! W połączeniu z pysznymi i prostymi chlebkami na sodzie smakuje doskonale!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańskie „gęsie udka” z warzywami z piekarnika i czerwoną kapustą
Przypominające tradycyjne świąteczne obiady danie w wegańskiej odsłonie, czyli „gęsie udka” z boczniaków i jackfruita z dodatkiem pieczonych warzyw i czerwonej kapusty. Wypróbuj ten przepis i pozytywnie zaskocz każdego na diecie roślinnej.

Tort orzechowo-czekoladowy „Manhattan”
Wypieki w amerykańskim stylu nie mogą się obyć bez masła orzechowego. Polecamy tort według pomysłu Pawła Małeckiego!

Tarta z pomarańczami i kumkwatami
Kruche ciasto, krem pomarańczowy i słodkie kumkwaty – przygotuj tartę, która nie tylko pięknie wygląda, ale też pysznie smakuje!