Dorada z grilla z sosem cytrynowym • przepis • składniki • przygotowanie
Smażona na maśle dorada smakuje wyśmienicie w towarzystwie soku z cytryny i delikatnego, kremowego sosu na bazie wina.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE NA SKÓRZE
wypatroszonej, umytej i osuszonej dorady robimy po 3-4 poprzeczne nacięcia po obu stronach.
NACIERAMY PASTĄ Z
1/2 łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu i 2 łyżek soku z cytryny.
DROBNO POSIEKANĄ CEBULĘ
zalewamy w garnku winem i gotujemy, aż płyn zredukuje się o połowę.
DODAJEMY 50 G
masła, stale mieszając.
ZMNIEJSZAMY OGIEŃ, NA
garnku z sosem winnym stawiamy miskę, wbijamy żółtka i ubijamy je na parze, aż masa będzie puszysta.
ZDEJMUJEMY MISKĘ Z
garnka i stale ubijając masę trzepaczką, powolutku wlewamy wino.
CAŁOŚĆ PRZELEWAMY Z
powrotem do garnka; gotując na małym ogniu, mieszamy i dodajemy stopniowo masło.
GDY SOS BĘDZIE
kremowy, doprawiamy go otartą skórką i sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
RYBĘ SMAŻYMY NA
patelni grillowej, na pozostałym maśle, polewamy sosem, dekorujemy świeżym tymiankiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3849,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
962,3 kcal
Tłuszcz
56 g
Węglowodany
9 g
Błonnik
98,6 g
Białko
98,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto dyniowe według Fusialki z ciasteczkami duszkami
Miękkie, aromatyczne i z nutą cynamonu – takie jest ciasto dyniowe według Fusialki! Gwarantujemy, że to strasznie pyszne ciasto zrobi furorę wśród znajomych i rodziny, nie tylko podczas halloweenowej imprezy.

Masło orzechowe
Tylko trzy proste składniki wystarczą, by przygotować pyszne, domowe masło orzechowe! Posmaruj nim pieczywo lub wykorzystaj je w potrawach kuchni w stylu azjatyckim.

Sos musztardowy
Sos musztardowy to pyszny dodatek, który doskonale komponuje się z mięsem, rybami czy jajkami. Jego delikatna kremowa konsystencja w połączeniu z wyrazistym smakiem musztardy sprawia, że staje się on nieodłącznym elementem wielu dań. Przygotujmy ten sos razem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Warzywa z hummusem i salsą pomidorową
Pieczone warzywa sezonowe, do tego aromatyczny, domowy humus i salsa pomidorowa. Talerz pełen warzyw o doskonałym smaku.

Wegańska fajita z pieczarek portobello i papryki
Fajitas w wersji wegańskiej? Wypróbuj przepis Kingi i zasmakuj w nowej, aromatycznej wersji tego meksykańskiego dania!

Biszkopt z truskawkami
Biszkopt z truskawkami to niepozorne ciasto, które rewelacyjnie sprawdza się na każdą porę roku. Lekkie ciasto i świeże owoce to ponadczasowe połączenie, które zachwyca swoim smakiem każdego, kto je spróbuje. Chcesz poznać przepis na najlepszy, leciutki biszkopt z truskawkami? Koniecznie sprawdź nasz przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Polędwiczki w pikantnym sosie żurawinowym
Jeśli lubisz połączenie mięsa i owoców, wypróbuj przepis Karola na delikatną polędwiczkę w sosie żurawinowym!

Paszteciki z mięsem
Paszteciki drożdżowe to przekąska, która wielu osobom kojarzy się ze świętami. Wypełnione kapustą i grzybami paszteciki zachwycają swoim smakiem. A co jeśli wypełni się je mięsem? Przekonaj się sam, jak pyszne są paszteciki z mięsem z naszego przepisu!

Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej
Jeśli pieczeń, to tylko z jelenia! Sprawdź, jak to szlachetne mięso zyskuje na smaku dzięki winno-musztardowej marynacie i wolnemu pieczeniu. Dla takiego dania zawsze znajdzie się okazja!