Pilaw z kaszy bulgur z dorszem • przepis • składniki • przygotowanie
Pilaw z kaszy bulgur z dorszem - poznaj najlepszy przepis. ⭐ Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla.pl!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
CEBULĘ ORAZ CZOSNEK OBRAĆ
i drobno posiekać.
ORZESZKI PINIOWE UPRAŻYĆ NA
dużej patelni bez tłuszczu i zdjąć z patelni. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i zeszklić na niej cebulę i czosnek. Dodać mieszankę przypraw tajine i dusić około 1 minuty. Dodać kaszę bulgur i krótko podsmażyć. Wlać bulion, doprawić solą oraz pieprzem i doprowadzić do wrzenia. Dodać mrożone groszek i szpinak, a następnie dusić pod przykryciem przez 10–12 minut.
W MIĘDZYCZASIE POKROIĆ DAKTYLE
w drobną kostkę. Rybę opłukać w zimnej wodzie, osuszyć i pokroić na duże kawałki. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
DODAĆ DAKTYLE DO PILAWU.
Na wierzchu rozłożyć kawałki ryby i skropić pozostałą oliwą. Przykryć i dusić jeszcze przez 8 minut. Całość posypać orzeszkami piniowymi, pestkami granatu i posiekaną kolendrą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1933,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
483,3 kcal
Tłuszcz
12 g
Węglowodany
59,8 g
Błonnik
37,7 g
Białko
37,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Świąteczne śledzie po cygańsku
Śledź lubi warzywa. Zobacz, jakie pyszne będzie połączenie filetów śledziowych z cebulą, porem, papryką…

Wędzony filet z łososia na grillu z salsą z rukoli i pieczonym selerem
Lekkie, efektowne i łatwe do przyrządzenia danie z rusztu. Delikatny smak łososia i chrupiące warzywa to idealne połączenie.

Racuchy z jabłkami
Racuchy z jabłkami to pomysł nie tylko na pyszny deser. Możesz je również przygotować na śniadanie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Comber z jelenia z dynią i sosem żurawinowym
Comber z jelenia ze smażoną dynią i sosem żurawinowym to efektowe szybkie w przygotowaniu danie. Daj się porwać wykwintnym smakom!

Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Chrupiące łódeczki z cukinii wypełnione mięsno-warzywnym farszem sprawdzą się w roli obiadu dla Twoich gości. Wypróbuj przepis Karola na faszerowaną cukinię – szybko trafi na listę ulubionych!

Keks żurawinowy z orzechami włoskimi
Keks to ciasto wypełnione bakaliami, w tym przypadku żurawiną i orzechami włoskimi. Doskonałe na każdy świąteczny dzień.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Torcik mango bez pieczenia
Torcik bez pieczenia o intensywnym smaku mango przygotujesz z biszkoptów savoiardi. Skorzystaj z tego przepisu i ciesz się prostym w przygotowaniu deserem, jak z najlepszej cukierni.

Spaghetti cake
Ugotowałeś za dużo makaronu? Zobacz, jak wykorzystać go ponownie i przygotować zapiekankę makaronową z oliwkami!

Sernik Izaura
Sernik Izaura to kulinarny hit popularny w latach 80., który do dziś ma wielu sympatyków. Placek nazwany na cześć bohaterki popularnego w tamtych czasach brazylijskiego serialu, łączy w sobie najlepsze cechy sernika i ciasta kakaowego. Jak go zrobić? Podajemy przepis!