Piersi kurczaka zapiekane w sosie z jabłkiem i serem • przepis • składniki • przygotowanie
Piersi kurczaka zapiekane w sosie z zaskakującym dodatkiem w postaci plastrów jabłka i miękkiego, francuskiego sera pavé. Spróbuj, jak smakuje to wyjątkowe danie!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY MIĘSO
Piersi kurczaka delikatnie rozbijamy. Oprószamy je z obu stron solą, pieprzem i tymiankiem. Patelnię żeliwną stopniowo rozgrzewamy i na oliwie na średnim ogniu smażymy mięso na złoty kolor z obu stron. Gotowe piersi zdejmujemy z patelni, przekładamy na talerz i przykrywamy folią aluminiową.
PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ
Na patelnię, na której smażyliśmy mięso, dodajemy masło i je roztapiamy. Następnie dodajemy mąkę i całość podsmażamy, mieszając ok. 1 minuty. Pod koniec smażenia do zasmażki dodajemy tymianek i wyciśnięty przez praskę czosnek.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Do gotowej zasmażki stopniowo wlewamy bulion, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Sos gotujemy na niewielkim ogniu, aż zgęstnieje. Gotowy doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
ZAPIEKAMY KURCZAKA Z DODATKAMI
Piersi kurczaka przekładamy na patelnię z sosem. Jabłko przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w plastry. Ser także kroimy w plastry. Na każdej piersi kurczaka układamy po połowie jabłka i sera. Tak przygotowane danie przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C i pieczemy przez ok. 10-15 minut, aż ser się zarumieni. Danie przed podaniem oprószamy drobno posiekanym szczypiorem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
841,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
420,9 kcal
Tłuszcz
16,5 g
Węglowodany
15,5 g
Błonnik
2,3 g
Białko
48,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Rogaliki z ciasta francuskiego
Croissanty to francuskie rogaliki, które stały się symbolem tego kraju. Złociste, kruche rogaliki cieszą się uznaniem na całym świecie — można je spotkać w kawiarniach, restauracjach, a także marketach. Własnoręczne przygotowanie croissantów to nie lada sztuka. Jak je zrobić? Poznaj nasz sposób! A jeśli nie masz czasu na samodzielne przygotowanie ciasta, zrób rogaliki z gotowym ciastem francuskim!

Jogurtowiec na cieście francuskim
Pyszny jogurtowiec na cieście francuskim z dodatkiem świeżych truskawek, malin, borówek i jeżyn. To świetny pomysł na coś słodkiego w ciepły dzień.

Ciasto francuskie z pieczarkami
Chrupiące ciasto francuskie, soczyste pieczarki i aromatyczne zioła oraz ser — takie połączenie brzmi jak przepis na sukces. Ciasto francuskie z pieczarkami to przepis, który sprawdzi się zarówno na eleganckie przyjęcia, jak i w codziennym menu. Przekonaj się, jak łatwo możesz je przygotować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegański shake z arbuza i truskawek
Wszystko, co przyjemnie orzeźwiające, w jednym shake’u! Mocno zmrożony arbuz, truskawki, sok z limonki i mięta tworzą połączenie, do którego chętnie będziesz wracać w upalnie dni.

Smashburger
Smashburger to kwintesencja amerykańskiego fast foodu. Sekret tego klasycznego burgera tkwi w technice smażenia i smaku uzyskanego w ten sposób mięsa. Jak zrobić domowego smashburgera, który nie będzie odstawał od tego przygotowywanego w amerykańskich dinerach? Sprawdź nasz przepis!

Pieczarki w śmietanie
Pieczarki w śmietanie to proste, ale wyjątkowo aromatyczne danie, które można podawać zarówno jako samodzielną potrawę, jak i jako dodatek do mięs, makaronu czy ziemniaków. Dzięki kremowej konsystencji i delikatnemu, grzybowemu smakowi doskonale komponują się z różnymi składnikami. Odkryj, jak zrobić idealne pieczarki w śmietanie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Omlet z wędzonym łososiem i awokado
Jeśli jesteś miłośnikiem omletów na śniadanie, koniecznie wypróbuj ten przepis Karola. Delikatny omlet z dodatkiem łososia i awokado to kompozycja idealna na początek dnia.

Kanapki na imprezę z bagietki — przepis na mini kanapki z brzoskwiniami i burratą
Nasze mini kanapki z bagietki na imprezę to prawdziwa uczta dla zmysłów! Zestawienie kremowej burraty, lekko pikantnej karmelizowanej brzoskwini, chrupiących orzeszków piniowych i świeżej bazylii tworzy niepowtarzalną kompozycję, której nie powstydziłaby się żadna włoska gospodyni.

Sylwestrowy deser czekoladowy z owocami lasu
Dwuwarstwowe pucharki pełne delikatnego czekoladowego musu i konfitury to idealny deser na imprezę sylwestrową. Przygotujesz je, korzystając ze sprawdzonego przepisu Pawła!