Placki ziemniaczane zapiekane z francuskim serem • przepis • składniki • przygotowanie
Placki ziemniaczane z ostrą papryczką, słodkimi powidłami i aromatycznym francuskim serem. To wspaniały pomysł na danie w stylu francuskim, które zachwyci smakiem.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZDRABNIAMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie przekładamy je do pojemnika miksującego i siekamy, używając programu„ustawienia własne” / czas: 1 minuta / prędkość: 7.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PLACKI
Rozdrobnione ziemniaki mieszamy z jajkiem. Następnie do masy dodajemy mąkę i po szczypcie soli i białego pieprzu. Z gałązek tymianku obrywamy listki i drobno je siekamy. Równie drobno siekamy pistacje. Ok. 70 g pistacji oraz pozostałe składniki, wraz z pieprzem młotkowanym z kolendrą, dodajemy do ciasta i całość dokładnie mieszamy.
SMAŻYMY PLACKI
Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy za pomocą łyżki niewielkie placki, o średnicy ok. 5-6 cm, i smażymy je na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
ZAPIEKAMY PLACKI Z SEREM
Camembert kroimy w dość grube plastry. Papryczkę chili kroimy w cienkie plasterki i układamy po jednym na każdym placku ziemniaczanym. Następnie na placki nakładamy po łyżeczce powideł śliwkowych i po plastrze sera. Tak przygotowane placki zapiekamy przez ok. 2 minuty w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.
PODAJEMY PLACKI
Gotowe placki przekładamy na talerz, skrapiamy delikatnie miodem i posypujemy resztą pistacji.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2319,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
579,9 kcal
Tłuszcz
29,4 g
Węglowodany
53,3 g
Błonnik
0,9 g
Białko
25,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczony kurczak z ziołami prowansalskimi i cytryną
Chrupiący, soczysty kurczak podany z lekką sałatą to sprawdzony pomysł na obiad. Smakuje wybornie i pięknie pachnie!

Zupa marchwiowo-ziemniaczana z grzankami ziołowymi
Sycący, pachnący, zdrowy i pyszny! Warzywny krem to świetny pomysł na obiad. Mnóstwo witamin w jednej miseczce!

Kanapka paryżanka
Delikatny rogalik, twaróg, odrobina konfitury i listki mięty – pyszny pomysł na francuskie śniadanie w pięć minut!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tarta Tatin z szalotkami i serem pleśniowym
Znasz przepis na tartę Tatin? Tym razem Kinga przygotowała ją w wersji wytrawnej – z szalotkami i serem pleśniowym. Spróbuj tego połączenia!

Miodowe pancakes z owocami
Dobry start w nowy dzień ma smak miodowych pancakes na bazie mąki ryżowej z ulubionymi owocami. Koniecznie powiedz im dzień dobry!

Brzoskwiniowo-bazyliowe smoothie
Jeśli bazylia wciąż kojarzy Ci się tylko z pomidorami, to pora na eksperyment w postaci brzoskwiniowego smoothie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kawa po kozacku
Kawa z winem i przyprawami nie tylko rozgrzewa, ale także zachwyca smakiem!

Knedle ze śliwkami w polewie miodowo-migdałowej
Śliwkowe serce z cynamonową nutą otoczone delikatnym ziemniaczanym ciastem: to muszą być knedle na słodko! Podane z polewą z migdałów zyskują na charakterze i smaku.

Konfitura żurawinowa
Żurawiny dzięki zawartości pektyn świetnie nadają się do przyrządzenia konfitury. Ta z przepisu Kingi zachwyca smakiem i aromatem.