Pieczony sandacz z cebulą i kaparami • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatny sandacz pieczony z cebulą to całkiem nowy pomysł na rybę, który odświeży Twoje menu! Sięgnij po przepis Karola na eleganckie i proste danie dla fanów wyjątkowych smaków.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRAŻYMY CEBULĘ
Syrop z agawy karmelizujemy na patelni razem z drobno posiekaną papryczką chili i pieprzem. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i skórkę startą z limonki. Doprawiamy solą. Całość prażymy na wolnym ogniu ok. 10 minut, aż cebula zmięknie i nabierze złotego koloru.
PRZYPRAWIAMY RYBĘ
Filety z sandacza układamy na desce skórą do dołu, oprószamy pieprzem i skórką startą z drugiej połowy limonki. Na filetach układamy listki kolendry, zwijamy je w rulon i przekłuwamy długą wykałaczką. Odkładamy, by smaki się przegryzły, a ryba ostygła do temperatury pokojowej.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Uprażoną cebulę zalewamy winem. Dodajemy masło i kapary, następnie sok wyciśnięty z ½ limonki. Doprawiamy solą i dusimy na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia dodajemy drobno posiekaną kolendrę.
PIECZEMY SANDACZA
Uprażone warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego i rozkładamy równomiernie na dnie. Na warstwie warzyw układamy zwinięte filety z sandacza. Rybę skrapiamy oliwą z oliwek.
PODAJEMY SANDACZA
Z upieczonych filetów wyjmujemy wykałaczki. Sandacza podajemy z porcją cebuli, cząstkami limonki, krążkami opalonej dymki i świeżymi listkami kolendry. Ułożoną na talerzu rybę posypujemy solą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2732,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
683,1 kcal
Tłuszcz
27 g
Węglowodany
20,2 g
Błonnik
86,4 g
Białko
86,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Słodki chlebek skubany
Chlebek, który kryje w sobie odrobinę słodyczy. Schowane w środku jabłka z cynamonem sprawią, że nie poprzestaniesz na jednym kęsie. Sprawdź koniecznie!

Chrupiące ciepłe lody
Chrupiące ciepłe lody? To brzmi jak przepis na pyszny deser niezależnie od pory roku! Zobacz, jak w prosty i smakowity sposób wykorzystać płatki śniadaniowe.

Kompot z wiśni
Tradycyjny polski napój, który doskonale sprawdza się jako orzeźwiający dodatek do obiadu? To na pewno jest kompot! A jeśli akurat jest lato, to musi być kompot z wiśni. Chyba, że mamy kompot w słoikach, wówczas smakiem lata możemy rozkoszować się o dowolnej porze roku. Jak zrobić kompot w obu wariantach: na świeżo i do słoików? Przekonaj się, że to proste!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z rostbefem i z pesto bazyliowym
Naprawdę pikantne danie dla miłośników doskonale przygotowanej i ostro doprawionej wołowiny.

Kotlety z piersi kurczaka - obiadowy klasyk!
Kotlety z piersi kurczaka to doskonałe danie, które cieszy się dużą popularnością w polskich domach. Przygotowanie kotletów z piersi kurczaka jest szybkie i proste, co czyni je idealnym daniem na każdą okazję. Jeśli jeszcze nie znasz podstawowego przepisu na obiadowe kotlety drobiowe, oto on!

Kurczak w cieście francuskim
Jeśli masz ochotę na idealną przekąskę, to koniecznie wypróbuj ten przepis! Poczuj aromatyczne połączenie ciasta francuskiego z kurczakiem i nutą sera coulommiers de caractere. To bardzo proste w przygotowaniu, a gwarantuje wiele kulinarnych wrażeń!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Hot dogi z wegańskimi kiełbaskami i sosem BBQ
Przekąska na mniejszy głód dla Ciebie i bliskich? W dodatku w bezmięsnej odsłonie? Oto smaczna alternatywa dla wegetarian: hot dogi z wegańskimi kiełbaskami i apetycznym sosem! Spróbuj!

Karpatka fit
Dla Kingi Paruzel nie ma rzeczy niemożliwych! Nawet karpatkę przygotuje w wersji odchudzonej z kremem na bazie kaszy jaglanej.

Marakuja curd
Marakuja Curd to fantastyczny dodatek do deserów, babeczek i kruchych tart. Jego egzotyczny smak sprawia, że słodkości nabierają wyjątkowego charakteru.