Philly cheesesteak - kanapka z Filadelfii • przepis • składniki • przygotowanie
Philly cheesesteak to klasyczna amerykańska kanapka pochodząca z Filadelfii, która zachwyca prostotą i wyjątkowym smakiem. Soczyste mięso, ciągnący się ser i mięciutka bułka — czy to nie brzmi wspaniale? Daj się zauroczyć i spróbuj Philly cheesesteak naszego autorstwa!

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Cebulę obieramy z łupiny i kroimy ją w kostkę. Paprykę myjemy i wyciągamy z niej gniazdo nasienne. Kroimy w paski. Czosnek obieramy i drobno siekamy.
SMAŻYMY WARZYWA
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, a potem wrzucamy na nią cebulę. Smażymy na małym ogniu, aby delikatnie się zrumieniła. Potem dorzucamy paprykę i czosnek i smażymy przez 5 minut, co jakiś czas wszystko mieszając. Po usmażeniu przekładamy warzywa do miseczki.
PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO
Wyciągamy mięso z zamrażalnika, a potem przechodzimy do jego krojenia. Kroimy w poprzek włókien na dość cienkie plastry.
ŚCIERAMY SER
Ścieramy ser na tarce.
SMAŻYMY MIĘSO
Zaczynamy smażyć mięso na rozgrzanej patelni z połową łyżeczki oleju i na małym ogniu. Najlepiej zrobić to w dwóch partiach. Mieszamy i rozdrabniamy mięso łopatką na mniejsze kawałki. Każdą partię smażymy po 4-5 minut i przekładamy do miseczki.
PRZYGOTOWUJEMY BUŁKI
Nacinamy bułki wzdłuż i z obu połówek każdej wydrążamy nieco środka, aby w bułkach zmieściło się jak najwięcej mięsa.
PODSMAŻAMY MIĘSO Z WARZYWAMI
Na koniec wrzucamy zarówno mięso, jak i warzywa na patelnię i wszystko razem podsmażamy. Dodajemy wszystkie przyprawy. Mieszamy i smażymy przez 2 minuty.
DODAJEMY POŁOWĘ SERA
Na patelnię wrzucamy połowę startego sera i szybko mieszamy.
SKŁADAMY KANAPKI
Do bułek przekładamy mięso z warzywami i serem. Na koniec posypujemy wszystko dodatkową porcją sera. Gotowe!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3440,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1146,9 kcal
Tłuszcz
60,2 g
Węglowodany
72 g
Błonnik
5 g
Białko
76,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kanapki z pulled porkiem
Pulled pork – delikatne mięso, długo duszone w niskiej temperaturze. Świetnie sprawdza się w kanapkach. Wypróbuj!

Tymiankowe pulpety w sosie pomidorowym z masłem orzechowym, podawane z hash browns
Każdy kraj ma swoje pulpeciki, Amerykanie także. Oczywiście nie mogło w nich zabraknąć masła orzechowego...

Szybki wegeburger
Burger bez dodatku mięsa smakuje równie pysznie. Poznaj nowe smaki i spróbuj tego z tofu i warzywami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Galaretki pomarańczowe w skórce
Pomarańczowe łódeczki z jadalną skórką zasmakują nie tylko najmłodszym! Przygotuj je koniecznie według przepisu Pawła!

Zapiekane tosty z pieczonym kalafiorem i pastą z papryki
Chrupiące kromki chleba, paprykowa pasta, aromatyczny kalafior i smakowite dodatki – takich tostów trzeba spróbować!

Łosoś z glazurowanym buraczkiem i chrzanowym purée
Pyszne warzywa i soczysta ryba. Danie, które w łatwy sposób można przygotować na patelni, w piekarniku lub na grillu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pasztet drobiowy
Pasztet drobiowy to klasyczne danie, które idealnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas wyjątkowych okazji. Jego delikatna konsystencja i wyrazisty smak sprawiają, że świetnie smakuje z pieczywem, jako przystawka lub dodatek do sałatek. Przygotowanie pasztetu drobiowego jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Zrób go razem z nami!

Sernik z brzoskwiniami
Jeśli szukasz przepisu na pyszny i lekki deser, nasz sernik z brzoskwiniami, kruszonką, bezową pianką i lukrem to idealna propozycja. Delikatny sernik, soczyste brzoskwinie i chrupiąca kruszonka tworzą wyjątkowe połączenie smaków. Całość dopełnia lekka, puszysta pianka bezowa oraz słodki lukier. To pozycja, której koniecznie musisz spróbować!

Panna cotta waniliowa z owocami lasu
Przygotuj deser inspirowanych kuchnią włoską, który pokochał cały świat! Kilka prostych produktów, świeże owoce i zachwycający efekt!