Pasztet z indyka • przepis • składniki • przygotowanie
Pasztet z indyka z wątróbką, aromatycznymi dodatkami i przyprawami to gwarantowany hit na specjalne okazje. Przygotuj go na Wielkanoc i ciesz się domowymi przysmakami.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY SKŁADNIKI
Pierś indyka, marchew i cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy je do misy urządzenia wraz z czosnkiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Całość zalewamy wodą tak, aby składniki były przykryte i gotujemy, używając programu„własne ustawienia” / temperatura: 100°C / czas: 40 minut / obroty w lewo. Po ugotowaniu składniki odcedzamy i wyjmujemy z nich liście laurowe oraz ziele angielskie.
SMAŻYMY WĄTRÓBKĘ Z PRZYPRAWAMI
Wątróbkę oprószamy mąką i smażymy ją na patelni na roztopionym maśle. Do zarumienionej wątróbki dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową i majeranek i podsmażamy przez kolejne 5 minut.
BLENDUJEMY SKŁADNIKI NA PASZTET
Ugotowane mięso, warzywa i usmażoną wątróbkę przekładamy do misy termorobota. Składniki blendujemy, wykorzystując program„własne ustawienia” / czas: 30 sekund / obroty: 6. Następnie dodajemy jajka, bułkę tartą, śmietankę i ocet i całość ponownie blendujemy, używając programu„własne ustawienia” / czas: 20 sekund / obroty: 4.
PIECZEMY PASZTET
Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2172,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
543,2 kcal
Tłuszcz
26,4 g
Węglowodany
13,9 g
Błonnik
1,8 g
Białko
57,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasteczka makowo-migdałowe
Przygotuj pyszne ciasteczka z makiem i migdałami. Doskonała propozycja na świąteczny stół!

Polędwiczki w pikantnym sosie żurawinowym
Jeśli lubisz połączenie mięsa i owoców, wypróbuj przepis Karola na delikatną polędwiczkę w sosie żurawinowym!

Słodko-słony bezowiec
Niepowtarzalne, bardzo pyszne połączenie słodkiego karmelu i soli. Wypróbuj je w swojej kuchni i zaskocz swoich gości!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Musli z jabłkiem i pieczoną dynią
Pachnące jesienią i pełne sezonowych produktów musli z twarogiem. Pyszne i pożywne śniadanie.

Ciasto mascarpone z owocami
Ciasto mascarpone z sezonowymi owocami, czyli idealny pomysł na szybki deser przygotowany w termorobocie kuchennym MC Smart. Sprawdź, jak prosto je przygotować!

Sałatka z awokado i tuńczyka
Rewelacyjny pomysł na zdrową przekąskę nie tylko dla tych na diecie! Ekspresowa sałatka z tuńczykiem i awokado.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ogórki kiszone — przepis tradycyjny
Sezon na ogórki, to najlepszy czas by przygotować kiszonki! Wypróbuj przepis!

Tortilla z salami i serem – pomysł na lunchbox
Co zapakować do dziecięcego lunchboxu? Darek Gutkowski przychodzi z podpowiedzią i pokazuje, jak przygotować tortillę z salami i serem.

Budyń migdałowy z chia
Przygotuj wegański budyń z dodatkiem domowej konfitury porzeczkowej!