Omlet z cukinią i bobem • przepis • składniki • przygotowanie
Sezonowy bób i świeża, chrupiąca cukinia to pyszne dodatki, które warto wykorzystać, by przygotować idealne danie na śniadanie – omlet według przepisu Kingi!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZESMAŻAMY CUKINIĘ I BÓB
Cukinię pozbawiamy końcówek i obieramy do gniazd nasiennych za pomocą obieraczki do warzyw lub nożyka do julienne, by uzyskać cienkie paski. Smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie razem z podgotowanym bobem ok. 2-3 minut, by zachować chrupkość i kolor warzyw. Doprawiamy solą i pieprzem.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ JAJECZNĄ
Jajka dokładnie rozbełtujemy w miseczce. Doprawiamy solą i pieprzem.
SMAŻYMY OMLET
Na mocno rozgrzanej patelni roztapiamy masło. Masę jajeczną przelewamy na patelnię, rozprowadzając ją po całej powierzchni.
NAKŁADAMY DODATKI I PODAJEMY OMLET
Na wierzchu omleta układamy podsmażoną cukinię z bobem, pokruszony twaróg i porwany w dłoniach koperek. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na talerz.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1037,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
518,8 kcal
Tłuszcz
20,7 g
Węglowodany
51,5 g
Błonnik
21 g
Białko
34 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Trufelki migdałowe
Eleganckie trufle z czekoladą, likierem i kakao sprawdzą się na przyjęciach, ale też jako prezent dla bliskich.

Zasmażana młoda kapusta
Zasmażana młoda kapusta z koperkiem, to idealny dodatek do dań na letnie dni. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Peperonata
Peperonata to przepis na ułatwienie planowania posiłków! Jest tak uniwersalna, że sprawdzi się w roli śniadania, będzie świetnym dodatkiem do makaronu lub do pieczywa, a także pyszną przystawką!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pyry z gzikiem
Klasyka kuchni wielkopolskiej w dwóch wersjach – pyry z gzikiem i boczkiem oraz pyry z wegańskim gzikiem i boczkiem z bakłażana. Wypróbuj obie!

Nocna owsianka ze skyrem i truskawkami
Śniadanie, które przygotujesz w 10 minut, włożysz do lodówki na całą noc i kolejnego dnia będziesz cieszyć się pożywnym pierwszym posiłkiem!

Roślinny tort marchewkowy
Puszysty i pyszny tort marchewkowy z dodatkiem orzechów włoskich, przełożony kremem kokosowym to idealny deser dla każdego, zwłaszcza wegan!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Faszerowany bakłażan po włosku
Wystarczą dwa dorodne bakłażany i trochę mięsa, by na Twój stół wpłynęły pyszne, faszerowane łódeczki.

Makaron z kurczakiem i serkiem mascarpone
Danie w stylu włoskim w kilkanaście minut! Wypróbuj pomysł na makaron z pysznymi dodatkami!

Kalarepa faszerowana grochem
Kalarepa faszerowana grochem, szpinakiem, fetą i innymi aromatycznymi dodatkami to idealny pomysł na wiosenny obiad. Koniecznie wypróbuj ten przepis!