Kiszone buraki z anyżem i goździkami • przepis • składniki • przygotowanie
Kiszone buraki z korzennymi przyprawami i imbirem to pyszny i rozgrzewający dodatek do obiadu.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŚCIERAMY BURAKI I IMBIR NA TARCE
Buraki i imbir obieramy. Niezbyt drobno ścieramy na tarce. Dodajemy 1 płaską łyżkę soli i lekko ugniatamy w misce przez 1-2 minuty aż do wyciśnięcia soku. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
ZALEWAMY WARZYWA SOLANKĄ
Podgrzewamy 0,5 litra wody i rozpuszczamy w niej 10 g soli. Studzimy i dodajemy przyprawy. Buraki z imbirem przekładamy do czystego słoika i mocno dociskamy. Zalewamy solanką i obciążamy czystym kamieniem lub szklaną pokrywką tak, aby buraki były wciśnięte pod powierzchnię zalewy.
ODSTAWIAMY BURAKI DO FERMENTACJI
Słoik pod przykryciem stawiamy w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej. Po 2-3 dniach buraczki zaczynają fermentować i w słoiku pojawiają się pęcherzyki. Próbujemy i jeśli smak jest odpowiedni, wstawiamy słoik do lodówki. Buraczki podajemy jako dodatek do pożywnych dań.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
357 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
59,5 kcal
Tłuszcz
0,3 g
Węglowodany
13,2 g
Błonnik
2,1 g
Białko
2,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Maślane rogaliki
Sięgnij po przepis Pawła na maślane rogaliki i ciesz się prostotą domowych wypieków. Smakują i pachną wybornie!

Polędwiczki w sosie kurkowym
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym to wykwintne danie, które łączy delikatność mięsa z intensywnym, leśnym smakiem kurek. To idealna propozycja na elegancki obiad lub kolację. Przygotuj znakomite polędwiczki według naszego przepisu!

Szaszłyki z piekarnika
Zapach grillowanego mięsa unoszący się w powietrzu, soczyste kawałki kurczaka i warzyw delikatnie rumieniące się na rozgrzanym ruszcie... To wrażenia, które kojarzą się nam z letnimi spotkaniami przy grillu. Jednak co zrobić, gdy pogoda nie dopisuje, a naszła Cię ochota na szaszłyki? Spróbuj przygotować je w piekarniku!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczarki faszerowane ze szpinakiem
Smakowita propozycja szybkiej, ciepłej przekąski: pieczarki faszerowane masą szpinakową z suszonymi pomidorami i serem.

Kanapka z kiełbasą z Turyngii
Jak wykorzystać kiełbasę z Turyngii? W kanapce z pieczarkami, sadzonym jajkiem i kiełkami groszku. Pyszne połączenie – idealne na dobry początek dnia!

Faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach
Świetny pomysł na kolorowe i pełne smaku danie na śniadanie wielkanocne, czyli faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach! Wypróbuj przepis Kingi i spróbuj czegoś nowego w te święta.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Minipizze z fetą i oliwkami
Poznaj przepis na minipizzę ze śmietanowym sosem i nutą pomarańczy! Obsypana oliwkami, fetą i orzeszkami pinii smakuje wyjątkowo!

Pikantne szaszłyczki z łososia w ajwarze z grillowaną kapustą i sosem czosnkowym
Oryginalny pomysł na grilla. Kawałki ryby w paprykowym sosie i kapusta z rusztu zasmakują każdemu!

Paska – babka ukraińska
Paska to pyszna wielkanocna babka ukraińska. Pulchna i świeża, polana słodkim lukrem, na pewno przypadnie Wam do gustu. Skorzystajcie z przepisu i przygotujcie to ciasto szybciej z pomocą termorobota MC Smart.