Ogórki faszerowane rybą i ryżem • przepis • składniki • przygotowanie
Sprawdź łatwy przepis na szybki obiad. Ogórki faszerowane rybą i ryżem, duszone w sosie ogórkowo-szalotkowym!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Mrożoną rybę wkładamy do wrzącej, osolonej wody i rozmrażamy przez 5-8 minut, następnie osączamy i rozdzielamy na kawałki dwoma widelcami. Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Koperek siekamy. Mieszamy 150 g ryżu (pozostały ryż trzymamy w cieple), rybę, koperek, 1 czubatą łyżeczkę musztardy. Dodajemy skórkę otartą z połowy cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i niewielką ilością soku z cytryny.
FASZERUJEMY OGÓRKI
Szalotki obieramy i siekamy. Ogórki obieramy, kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy. Wydrążony miąższ z ogórków siekamy i podsmażamy z szalotkami na patelni na rozgrzanym oleju. Rozcieńczamy bulionem, doprawiamy solą i pieprzem. Kawałki ogórków faszerujemy masą rybno-ryżową. Ogórki układamy na patelni w sosie i gotujemy pod przykryciem przez 12-15 minut.
DOPRAWIAMY SOS
Ogórki wyjmujemy i trzymamy w cieple. Do sosu dolewamy śmietanę, podgrzewamy i miksujemy. Sos doprawiamy pozostałą musztardą i niewielką ilością soku z cytryny. W razie potrzeby zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Podajemy z ogórkami i pozostałym ryżem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1387,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
346,9 kcal
Tłuszcz
13,2 g
Węglowodany
36,7 g
Błonnik
20 g
Białko
20 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Polędwiczki wieprzowe barbeque z sałatką z fasoli
Soczyste mięso, chrupiący boczek i aromatyczny, pikantny sos. Wyborna kompozycja dla miłośników wyrazistego smaku!

Sernik na kruchym cieście z bezą
Sernik smakuje zawsze - od święta i bez okazji. Dlatego koniecznie wypróbuj przepis na sernik z chrupiącą bezą!

Wiosenny twarożek ze śmietaną, rzodkiewkami i ziołami
Wesoły, jak szczypiorek na wiosnę, a do tego lekki i delikatny przepis Kingi na twarożek z pewnością zadowoli Twoje podniebienie i podniebienia Twoich gości!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kaczka z żurawiną
Przygotowanie dania wymaga trochę wysiłku, ale kaczka przyrządzona w taki sposób, będzie atrakcją kulinarną na każdym stole.

Ciasto korzenne z pomarańczową nutką
Łatwy w przygotowaniu, bardzo aromatyczny wypiek z suszonymi morelami i warstwą gęstego lukru. Rozpływa się w ustach!

Marchewka w pomarańczowej glazurze
Zwykła marchewka nabierze charakteru, jeśli poddusisz ją w soku z pomarańczy z dodatkiem masła.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pasztet z kaczki z suszonymi owocami
Karol Okrasa dzieli się rodzinnym przepisem na wielkanocny pasztet! W składnikach oprócz mięsa kaczki znajdziesz suszone owoce, boczek i suszony majeranek!

Musaka z fasolą
Musaka w wyjątkowej odsłonie, czyli z fasolą w sosie pomidorowym. Skuś się na ten przepis w greckim stylu i przygotuj nowe danie obiadowe dla całej rodziny!

Bubble waffles z domowymi lodami, owocami i polewą czekoladową
Lubisz gofry na słodko? Wypróbuj więc przepis na bubble waffles z lodami, owocami i czekoladą! Polubią je nie tylko najmłodsi!