Mus z białej czekolady z truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie
Lekki, aksamitny mus z białej czekolady z dodatkiem wanilii, zwieńczony świeżymi truskawkami… Ten pomysł na deser brzmi jak marzenie – na szczęście łatwe do spełnienia!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SIEKAMY CZEKOLADĘ
Połamaną białą czekoladę wrzucamy do misy termorobota i siekamy –ustawienia własne / czas: 5 sekund / obroty: 7. Posiekaną przekładamy do osobnej miski.
PRZYGOTOWUJEMY ŻELATYNĘ
W małej miseczce mieszamy żelatynę z 50 g schłodzonej śmietanki 30%. Odstawiamy na 5 minut, żeby napęczniała.
PODGRZEWAMY ŚMIETANKĘ
Do misy termorobota wlewamy pozostałe 250 g śmietanki 30% oraz ekstrakt waniliowy. Podgrzewamy –ustawienia własne / temperatura:90°C / czas: 7 minut / obroty: 1.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Do gorącej śmietanki dodajemy posiekaną białą czekoladę oraz napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy –ustawienia własne / czas: 4 minuty / obroty: w lewo. Gotową masę przelewamy do miski i zostawiamy do wystudzenia.
UBIJAMY ŚMIETANKĘ
Myjemy i dokładnie osuszamy misę robota. Zakładamy mieszadło i wlewamy schłodzoną śmietankę 36%. Ubijamy bez górnej miarki –ustawienia własne / czas: 3 minuty / obroty: 3. Po około 2,5 minuty przez otwór w pokrywie powoli wlewamy wystudzoną masę z białą czekoladą. Gotowy mus przelewamy do miseczek lub pucharków i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, aby stężał.
SERWUJEMY Z TRUSKAWKAMI
Tuż przed podaniem mus dekorujemy świeżymi truskawkami. Możemy je posiekać w termorobocie –ustawienia własne / czas: 8 sekund / obroty: 4– lub pokroić ręcznie. Deser podajemy schłodzony.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2924 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
731 kcal
Tłuszcz
61,2 g
Węglowodany
38,5 g
Błonnik
1,1 g
Białko
7,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekanka warzywna
Podsmażone warzywa w masie jajecznej, to sposób na prostą zapiekankę, która z pewnością zasmakuje całej rodzinie!

Drożdżówki z makiem
Drożdżówka z makiem to klasyczny przysmak, który wprawdzie można kupić w każdej cukierni, ale… Raz na jakiś czas naprawdę warto przygotować go samodzielnie! Polecamy szczególnie jesienią i zimą, bo to ta połowa roku, w której nasze myśli naturalnie kierują się w stronę maku i bakalii. Sprawdźcie, jak zrobić drożdżówki z makiem na podwieczorek oraz na drugie śniadanie do pracy i szkoły!

Łosoś w pomarańczach na kapuście pekińskiej
Łosoś w pomarańczach to pyszna kompozycja smakowa, której musisz spróbować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Golonka pieczona po bawarsku
Klasyczny przepis na golonkę w marynacie z ciemnego piwa. Z zapiekanymi ziemniakami i zasmażaną kapustą smakuje wybornie!

Gulasz z jagnięciny z kopytkami
Delikatne mięso jagnięce z warzywami i bukietem przypraw, do tego domowe kopytka i… wyśmienity obiad gotowy!

Pieczony kurczak chermoula z warzywami
Świeży kurczak to baza do wielu posiłków. Przygotujmy go w pachnącej marynacie z dodatkiem marchewek, ziemniaków i selera.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Makaron z pesto ze szpinaku
Makaronowe świderki połączone z domowym, zielonym pesto to doskonały pomysł na sycący posiłek. Smakuje wybornie!

Sałatka z selerem naciowym i żurawiną
Szukasz pomysłu na pyszną sałatkę, która połączy w sobie świeżość, delikatne mięso i odrobinę słodyczy? Sałatka z selerem naciowym, kurczakiem i żurawiną w sosie jogurtowym to idealne rozwiązanie! Jej lekka, a zarazem sycąca forma z pewnością przypadnie Ci do gustu. Zrób ją razem z nami!

KLASYCZNA KRUSZONKA I ZAPIEKANE BRZOSKWINIE
Sprawdź, jak przygotować klasyczną kruszonkę, a przy okazji dowiedz się, jak zrobić pyszne brzoskwinie pod chrupiącą kruszonką!